ŽELE UJEDINJENJE

UZNEMIRUJUĆI VAPAJ SVJETSKIH UGLEDNIKA 'Čovječanstvo je pred sudnjim danom, moramo ga spriječiti'

Asteroidi bi mogli izbrisati život na Zemlji ukoliko se ne poduzme više napora kako bi ih se pratilo i uništilo, upozorili su znanstvenici i astronomi tijekom skupa u londonskom Muzeju znanosti.

Među njima su bili i ugledni astronom lord Martin Rees te Brian Cox i Richard Dawkins. Oni su, kako piše utjecajni Daily Telegraph , pozvali na stvaranje velikog sustava otkrivanja asteroida kako bi se spriječio scenarij sudnjeg dana.

Povodom toga znanstvenici su donijeli Deklaraciju u kojoj pozivaju na rješavanje najvećeg izazova pred kojim se čovječanstvo nalazi i spašavanje života na Zemlji u budućnosti.

U Deklaraciji se također pozivaju svjetske vlade na suradnju kako bi dostupnim tehnologijama zajedno pratili asteroide koji se kreću u blizini Zemlje.

- Uvjerenje drevnih naroda da nebesa i kretanje astronomskih tijela utječu na život na Zemlji bilo je točno, iako ne na način kako su oni to zamišljali. Nekada ta nebeska tijela padnu na Zemlju, a upravo je to razlog zbog kojeg naša misija mora biti pronalazak asteroida prije nego oni pronađu nas - stoji u deklaraciji koju je pročitao astronom lord Rees.

Nju su potpisali znanstvenici, fizičari, umjetnici, astronauti i vodeći svjetski biznismeni iz 30 zemalja.

Iako već postoji sustav za praćenje asteroida, on nije savršen jer može pratiti samo velike, dok prijetnju predstavljaju i oni od 50-ak metara jer bi i oni mogli prouzročiti veliku štetu na Zemlji.

- NASA je napravila sjajan posao kada je riječ o pronalasku velikih asteroida koji bi mogli zbrisati ljudsku vrstu s lica Zemlje - rekao je astronaut Ed Lu koji je tri puta boravio na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

- Problem je u onima koji bi mogli uništiti grad ili unazaditi ekonomiju za nekoliko stotina godina - upozorava Lu.

Astrofizičar dr. Brian May, poznatiji kao član grupe Queen, kaže kako je s novim saznanjima o udarima asteroida sve jasnije koliko je zapravo ugrožena ljudska vrsta.

- Trenutno znamo za manje od jedan posto objekata koji su usporedivi s onima što je pao na Sibir 1908. godine, a nitko ne zna kada bi sljedeći veliki asteroid mogao pasti - poručio je dr. May.

Podsjetimo, 30. lipnja 1908. godine snažna eksplozija dogodila se u Sibiru u blizini rijeke Tunguske uništivši golemu površinu. Upravo zbog toga znanstvenici žele da se 2015. na godišnjicu sibirske eksplozije globalno obilježi Dan asteroida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:34