NOVA ANKETA

Većina Nijemca smatra da se zemlja ne može nositi s brojem izbjeglica

Velika većina smatra da mjere koja je vlada donijela s ciljem smanjenja broja neregularnih useljenika neće uroditi plodom

Ilustrativna fotografija

 Julian Stratenschulte/Dpa Picture-alliance Via Afp

Većina građana Njemačke smatra da Njemačka nije u stanju prihvatiti aktualni broj izbjeglica te da mjere koje je vlada nedavno donijela kako bi se smanjio broj ilegalnih useljenika neće uroditi plodom, a 41 posto ispitanih priželjkuje prijevremene izbore, pokazuju ispitivanja javnog mnijenja objavljena u petak.

Na pitanje može li se Njemačka nositi s velikim brojem izbjeglica koje trenutno dolaze u zemlju, 63 je odgovorilo negativno, pokazuje ispitivanje što ga je za javni servis ZDF proveo institut Izbori iz Mannheima.

Prema istom ispitivanju velika većina (78 posto) isto tako smatra da najnovije mjere koja je vlada donijela s ciljem smanjenja broja neregularnih useljenika neće uroditi plodom.

Pedeset i dva posto ispitanih problem ilegalne migracije smatra najvećim aktualnim problemom u zemlji. Na drugom mjestu po važnosti, s 20 posto ispitanih, navodi se pitanje opskrbe energentima i borbe protiv klimatskih promjena.

U ispitivanju instituta Infratest Dimap za prvi program njemačke radio-televizije ARD, 41 posto ispitanih priželjkuje prijevremen izbore. Samo jedna trećina se zalaže za produljenje aktualne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, a 59 posto smatra da aktualna vlada ne obavlja dobro svoj posao.

U oba ispitivanja oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU izlazi kao najjača stranka, s oko 30 posto potpore, a iza nje se na drugom mjestu etablirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AFD) s oko 22 posto.

Vladajuće stranke SPD i Zeleni uživaju podršku od 16, odnosno 15 posto birača, dok se liberali iz FDP-a s 5 posto nalaze na rubu izbornog praga.

Novoosnovanu stranku dosadašnje političarke stranke Ljevica Sahre Wagenknecht, koja zastupa mnoge političke ideje AfD-a poput ograničavanja useljavanja i blaži odnos spram Rusije, biralo bi 10 posto ispitanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:46