CAMERON IZGUBIO BITKU

VELIKA BRITANIJA NEĆE NAPASTI SIRIJU Britanski je parlament glasao protiv hitne vojne intervencije

Britanski je parlament jučer glasao protiv prijedloga vlade premijera Davida Camerona da Velika Britanija pokrene hitnu vojnu intervenciju protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U žestokoj osmosatnoj raspravi Laburistička opozicija pokazala je duboku sumnju u Cameronove poteze oko Sirije i postavila je veliku prepreku britanskom sudjelovanju u intervenciji. Ali premijer nije imao samo jednog protivnika u debati, cijelo vrijeme morao boriti i s duhom svoga prethodnika Tonya Blaira i posljedicama njegove odluke da unatoč žestokom protivljenju Britanaca s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom krene u napad na Irak, s teškim posljedicama.

“U poslove drugih zemalja ne treba se uplitati osim u izuzetnim okolnostima. To mora biti humanitarna katastrofa ili posljednje raspoloživo rješenje.” rekao je Cameron “Ali po svim standardima ovo (što se dogaša u Siriji) jest humanitarna katastrofa i ako (Assad) ne bude snosio posljedice za to što je učinio, ništa neće spriječiti ni njega niti druge diktatore da opetovano koriste kemijsko oružje” Intervenciju u Siriji Cameron je okarakterizirao kao “snažnu humanitarnu operaciju”.

“Imamo izbor ne napraviti ništa. To je izbor koji ima svoje konsekvence. A te konsekvence po mom mišljenju neće se ticati samo predsjednika Assada i njegovih budućih posezanja za kemijskim oružjem.”

Zastupnici su se pozvali na američke izvore koji tvrde da Obamina administracija s terena nije dobila prave dokaze da je baš Assadova strana odgovorna za prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Damasku u kojemu je ubijeno 400 ljudi.

Cameron je poručio: “Morate sami prosuditi. Danas je pred nama pitanje kako će mo odgovoriti na jedna od najodurnijih napada kemijskim oružjem u stoljeću, na masakriranje nedužnih muškaraca, žena i djece” rekao je Cameron “Ovdje nije riječ o zauzimanju strana, nije riječ o invaziji, nije riječ o promjeni režima niti o tiješnjoj suradnji sa sirijskom opozicijom .

Ovdje je riječ o velikom napadu kemijskim oružjem i našem odgovoru na ratni zločin - samo o tome.” .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:20