JEFTINO I PRERAĐENO

VELIKA OPASNOST U OMILJENOJ ŠOPING MEKI ZA HRVATE Uznemirujuće upozorenje: 'Čak 90% mesa kod nas je otpad, u drugim državama to ne jedu'

Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX, Arhiva i ilustracija

Bosna i Hercegovina najveći dio mesa kojega uvozi pribavlja iz država-članica Europske unije, no ta je zemlja zapravo idealno tržište na koje se plasira ono što u Uniji uopće ne žele jesti, jer to smatraju otpadom, upozorio je u utorak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao kako je čak 90 posto mesa koje se uveze u BiH podrijetlom iz EU, no to to nije nikakvo jamstvo njegove kvalitete.

- U razvijenim državama to je jedna vrsta otpada, mesnog otpada - kazao je Šarović pojašnjavajući kako članice Unije za svoje tržište zadržavaju najkvalitetnije dijelove životinjskog mesa, a u izvoz uglavnom šalju ono što sami ne žele trošiti.

Ključni razlog za uvoz takvog "mesnog otpada" je niska cijena, kao i činjenica da se on koristi kao sirovina za daljnju preradu u različite vrste mesnih proizvoda poput kobasica. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u tu je zemlju tijekom prvih šest mjeseci ove godine uvezeno gotovo 33 tisuće tona mesa, za što je plaćeno gotovo 74 milijuna eura. Zanimljivo je da je gotovo isto toliko mesa u BiH uvezeno tijekom cijele 2016. godine što pokazuje da se uvoz udvostručio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05