F-22, F-35, EUROFIGHTER, RAFALE...

VELIKA VOJNA VJEŽBA AMERIKANACA, BRITANACA I FRANCUZA U simulaciji borbe protiv neprijatelja sudjelovat će najnapredniji borbeni zrakoplovi na svijetu

Gornji red, s lijeva na desno: F-35 Lightning, F-22 Raptor; Donji red, s lijeva na desno: Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale
 Matt Cardy / Abhisek N. Chimmappa / Vladimir Korlokov / Getty Images / Reuters / Wikimedia

Sljedećeg mjeseca Zračne snage SAD-a bit će domaćin opsežnoj vojnoj vježbi u zračnoj bazi u saveznoj državi Idahu u kojoj će sudjelovati i britansko Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) i Zračne snage Francuske, piše National Interest.

U vojnoj vježbi pod nazivom Atlantic Trident 17 sudjelovat će piloti Lockheed Martin F-22 Raptora zrakoplova iz elitne američke eskadrile 1st Fighter Wing’s Fighters i piloti Lockheed Martin F-35 Joint Strike zrakoplova iz eskadrile 33rd Fighter Wing, a njima će se pridružiti i britanski piloti Eurofighter Typhoona i francuski piloti Dassault Rafalea. Osim ovih novih elitnih višenamjenskih lovaca u vježbi će sudjelovati i stariji F-15 Strike Eagle iz 391st Fighter Squadron te zrakoplovi Boeingovi E-3 AWACS sa svojim radarskim sustavom kontrole i obavještenja.

Wolfgang Rattay / REUTERS
F-22 Raptor

Cilj ove velike vježbe je poboljšati borbenu suradnju između naprednih višenamjenskih borbenih zrakoplova pete generacije (jedinih na svijetu), poput američkog F-22 i F-35, s borbenim zrakoplovima četvrte generacije poput britanskih Eurofightera, francuskih Rafalea i najnovijih verzija američkih F-15-ica, protiv najopasnijih mogućih prijetnji. Nadalje, ovo je jedna od rijetkih šansi da Amerikanci i njihovi najbliži saveznici mogu zajedno trenirati u realističnim borbenim simulacijama protiv "neprijatelja" iste razine.

Matt Cardy / Getty Images

- Iako se desetljećima borimo rame uz rame na Bliskom Istoku i drugdje, ova vježba će nam dati priliku da usavršimo naše vještine i interoperabilnost protiv najopasnijih prijetnji - rekao je zapovjednik 1st Fighter Wing-a, pukovnik Peter Fesler.

Vladimir Korolkov / Wikimedia / public
Eurofighter Typhoon

Cilj usavršavanja tih vještina leži u vježbama u kojima se pod realističnim okolnostima eskadrile suočavaju s najtežim mogućim prijetnjama. Tako će eskadrila F-15-ica glumiti najnaprednije neprijateljske borbene zrakoplove s kojima se NATO pakt može suočiti, poput ruskih Suhoja Su-30 i Suhoja Su-35. Osim "neprijateljskih" zrakoplova, vježba će simulirati i prijetnju naprednih zemlja-zrak projektila s kojima bi se piloti mogli suočiti.

Capt. Jason Smith / U.S. Air Force
Dassault Rafale

- Atlantic Trident 17 osmišljen je tako da poboljša razvoj i dijeljenje borbenih taktika, tehnika i procedura s našim francuskim i britanskim partnerima. Kako bi to postigli, trenirat ćemo protiv niza potencijalnih neprijatelja i neprijateljskih sustava - zaključio je Fesler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:00