EVAKUIRANO 80 000 STANOVNIKA

Veliki požar u Kanadi: Naređena evakuacija 80 tisuća ljudi!

Srećom nema ozlijeđenih u požaru koji bukti od vikenda
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Izdana je naredba za evakuaciju više od 80 000 stanovnika iz sjevernog dijela provincije Alberta, većinom iz grada Fort McMurray zbog požara koji je počeo zahvaćati i domove javlja The Guardian.

Stanovnicima cijelog grada naređena je evakuacija u utorak jer vjetar širi požar, a pepeo raspršuje po gradu.

Građanima je naređeno da odu u evakuacijske centre izvan Fort McMurray, no putovanja do njih su bila otežana zbog vatre koja je zahvatila i glavnu cestu.

„Jedan evakuacijski centar, na otoku na rijeci Athabasca je pun“ rekao je Robin Smith iz regionalne vlasti Wood Buffalo u Alberti. Službeni izvori kažu da su cijeli kvartovi uništeni, ali da nema ozlijeđenih.

Više od stotinu vatrogasaca je na terenu koji zajedno s helikopterima i kanaderima pokušavaju ugasiti požar dok buldožderi rade zapreke kako bi ograničili požar. Preko noći, požar je nastavio gorjeti na nekoliko lokacija u južnom dijelu grada.

Premijerka Alberte Rachel Notley rekla je da je ovo najveća evakuacija u povijesti provincije te da službenici rade sve kako bi građani bili na sigurnom. Svi pacijenti iz bolnice su evakuirani, a osigurana je i zračna medicinska pomoć ukoliko bude potrebna.

Kanadski premijer Justin Trudeau ponudio je državnu pomoć ugroženim stanovnicima.

„Kad sam oko podne otišao na posao sve je bilo u redu. Navečer kad sam se vraćao s posla, izgledalo je kao da je apokalipsa“ rekao je stanovnik Fort McMurraya Russell Thomas. Odvojen od obitelji koja je evakuirana, okrenuo se i krenuo prema jugu. Nedugo nakon toga eksplodirala je i benzinska postaja blizu koje se nalazio nekoliko trenutaka prije.

„Na cestama je kaos i gužva. Ljudi paničare. Vatra je došla do benzinske postaje.“ rekla je Carina Van Heerde na radio postaji KAOS.

Facebook je aktivirao svoju safety check opciju kako bi stanovnici Fort McMurraya mogli javiti svojim prijateljima i rodbini da su na sigurnom. Vlada u Alberti je zamolila sve građane koji su evakuirani da se jave službenicima kako bi mogli potvrditi svoju lokaciju.

Fort McMurray je središte naftne industrije u Alberti, no taj dio se nalazi na sjeveru dok je većina požara na jugu grada.

Iako se činilo da vatrogasci imaju požar koji je izbio tijekom vikenda pod nadzorom, u utorak se situacija pogoršala, a stanovnicima triju kvartova je naređeno da odmah napuste svoje domove.

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine zajedno sa suhim zrakom pretvorile su borealnu šumu u kutiju s kresivom.

Provincijske vlasti pozvale su u pomoć još 100 vatrogasaca i helikopter koji može odjednom ispustiti 2000 litara vode odjednom piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:46