SUSRET U BUDIMPEŠTI

VELIKI PRIJATELJI Putin Mađarima ponudio poslove vrijedne desetke milijardi eura, Orban iskoristio priliku za žestoki napad na Hrvatsku

 REUTERS

Tradicionalni veljački susreti ruskoga predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbána nastavili su se i ove godine sedmi put. Dvojica lidera održavaju svakogodišnje susrete od 2010. godine, kad je Orbán došao na vlast u Mađarskoj. Putin je, pak, na vlasti u Rusiji još dulje, od 2000.

Najglasniji

Nekadašnji najglasniji antiruski političar u Mađarskoj Viktor Orbán, najvjerniji je ruski saveznik unutar Europske unije pa ga mnogi, s pravom ili ne, zato već nazivaju ruskim trojanskim konjem u Bruxellesu. Putin je, s druge strane, zahvalan Orbánu jer je Mađarska jedna od rijetkih zemalja EU u koju ruski lider može doći kad hoće ili kad želi pokazati da nije u izolaciji, a pogotovo neće zaboraviti činjenicu da je Mađarska bila prva država EU koju je posjetio nakon aneksije Krima, kada ga je Bruxelles poslao u kut.

Putin je u Budimpeštu stigao s punom košarom zamamnih prijedloga i ponuda, ali i jednim velikim očekivanjem i zadatkom za mađarskoga premijera. Prvo, kakav to zadatak i očekivanje Putin ima od Orbána? Naime, Rusija je treću godinu pod sankcijama koje polako, ali sigurno daju negativne rezultate i opterećuju Rusiju ne samo politički (to je lakši dio problema), nego sve više i ekonomski, a samim time i socijalno na unutarnjem planu.

Izbori 2018.

Analitičari zlokobno najavljuju da bi vrhunac problema mogao pokucati na vrata baš u trenutku kada bi Putin trebao najaviti svoju nominaciju na predsjedničkim izborima 2018. godine, što bi Kremlju moglo stvoriti određenu neugodnost. Elem, na valu najavljene promjene američke pozicije prema Rusiji koju je donio Donald Trump, a koji je navodno već kuvertirao ublažavanje, pa i ukidanje sankcija Moskvi, potrebna je i neka konkretna akcija u tom smjeru u EU.

Stoga se, vjerojatno, očekuje od Orbána da ne ostane samo na riječima (on je najglasniji pobornik ukidanja sankcija), nego da u Bruxellesu pokrene neke opipljive korake prema tome, pa čak i da možda Mađarska jednostrano odustane od sankcija, pogotovo zato što provladine novine uoči Putinova dolaska ponavljaju kako je Mađarska zbog sankcija Rusiji izgubila 6,5 milijardi dolara. Kremlju se, osim toga, sviđa neokonzervativna pozicija Mađarske u pogledu migracijske krize, euroskepticizam kojim dodatno uzdrmava EU koji je ionako u blagom knockdownu. “Nerazumno je da Europa ignorira moć, snagu i mogućnosti koje ima i nosi sa sobom Rusija”, rekao je Orbán.

Prijatelji

Oba su čelnika nastojala, osim iskazivanja odličnih rusko-mađarskih odnosa, demonstrirati i osobno prijateljstvo. No, kako smo rekli, Putin ne dolazi praznih ruku. Osim što je potkraj prošle godine produljen ugovor s Gazpromom o isporuci plina (Mađarska kupuje 60 posto plina i 80 posto nafte od Rusije), Rusi nude da povoljno renoviraju i dograde mađarsku nuklearku Paksi, koja sada pokriva 40 posto potreba električne energije Mađarske.

Posao je vrijedan 12 milijardi dolara, a Rusi daju deset milijardi kroz kredite. A nakon propasti Južnog toka, za koji je Mađarska trebala biti glavno čvorište, sada Kremlj nudi Mađarima da se uključe u plinovod Turski tok ili (i) da se spoje na Sjeverni tok te tako, u perspektivi, postanu glavni opskrbljivač ruskim plinom ovoga dijela Europe.

Orbán je, pak, ovu priliku iskoristio za novi napad na Hrvatsku. “Mađarska je izgradila plinska postrojenja blizu hrvatske i rumunjske granice, ali ni Hrvatska niti Rumunjska niti EU nisu izgradile postrojenja pa smo lišeni mogućnosti da uspostavimo protok plina u dva smjera. Mi smo blokirani s juga”, rekao je Orbán.

Orbanizmi

Teorije

“Konačno je na čelo SAD-a došao predsjednik koji neće biti ideološki ograničen. Trump je otvoren čovjek, koji je više zainteresiran za uspjeh, efikasnost i rezultat, nego za političke teorije.”

Korektnost

“S Trumpom će u ropotarnicu otići i politička korektnost koja paralizira suvremeno društvo i odnose.”

Neprepoznatljivost

“Ako dopustimo da se u EU naseli toliko muslimana, njihov veliki natalitet može promijeniti Europu do neprepoznatljivosti.”

Krhka i slaba

“Europa je danas krhka, slaba i nije slobodna. Sloboda je povezana s istinom, a ona je danas u Europi zabranjena. Čak i kad je napravljena od svile, brnjica je brnjica.”

Predziđe

“Mađarska je danas ponovno predziđe kršćanstva.”

Tradicija

“Migranti ugrožavaju europski način života, kulturu, običaje i kršćansku tradiciju.”

Ksenofobija

“Nas optužuju da smo ksenofobi, ali prava je istina da među onima koji su došli, bježeći od rata, ima i onih koji su stigli s namjerom da promijene našu državu kako njima odgovara, pa i uporabom nasilja.”

Migranti

“Bruxelles ne smije biti iznad zakona. Ne smijemo im dopustiti da nam nameću svoju kozmopolitsku i migracijsku politiku.”

Susreti Orbána i Putina nakon aneksije Krima

17. veljače 2015.

 17. veljače 2016.

 2. veljače 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:22