POVIJESNI DOGAĐAJ

VERMONT DOBIO PRVU TRANSRODNU KANDIDATKINJU ZA GUVERNERKU 'Ova država je oduvijek bila prvak u poštivanju ljudskih prava'

 
 Profimedia, SIPA USA

U Vermontu se u utorak zbio povijesni događaj jer je po prvi puta na predizborima u utrci za guvernera pobijedila transrodna osoba, demokratska kandidatkinja Christine Hallquist.

Ona će se tako u sljedećem krugu suočiti s republikanskim kandidatom, guvernerom Philom Scottom, koji nastavlja utrku za novi mandat unatoč tome što je izgubio podršku nekih članova svoje stranke jer je potpisao zakon o ograničavanju slobode u posjedovanju oružja.

Ako Hallquist prođe u sljedećem krugu izbora u studenom, bit će prva transrodna guvernerka u američkoj povijesti.

Hallquist (62) pobijedila je tri preostala demokratska kandidata. U njezinom programu kao najvažnije stavke ističe se osiguravanje bolje plaćenih poslova za stanovnike Vermonta, zdravstveno osiguranje za njihove obitelji i bolje obrazovanje za njihovu djecu.

Nakon proglašenja rezultata, napisala je na svojem Twitteru: 'Ovo je pobjeda Vermonta!'

U intervjuu koji je dala postoji CBSN, rekla je da će, bude li izabrana, to biti povijesni dan za Vermont.

'Ponosna sam što sam u prilici proširiti moralni kompas nacije. Stanovnici Vermonta izabrat će me radi onoga što mogu učiniti za njih. Vermont je oduvijek bio prvak u poštivanju ljudskih prava. Mi imamo neke od najboljih zakona koji se tiču transrodne zajednice. To je država koja me doista dočekala raširenih ruku.'

Hallquist, inače bivša direktorica jedne elektroničke kompanije, rekla je da se kandidirala za mjesto guvernerke zbog svojih menadžerskih sposobnosti. Kaže da ima dugoročni plan za Vermont te da, među ostalim stvarima, želi svima omogućiti pristup internetu.

'Sve ćemo povezati optičkim kablovima. Ono što sada vidimo u ruralnim područjima, slično je onome što se događalo 30-ih godina: gradovi su dobivali struju, a ruralna područja nisu. 60 posto površine Vermonta nije pokriveno internetom, a to je ključno za posao.'

Što se zdravstva i ekonomskog programa tiče, Hallquist kaže da mora prestati praksa stvaranja profita iz bolesti i smrti ljudi.

'Zdravstvenu zaštitu za sve treba poboljšati. Još od 30-godina traje sustavni udar na radničku klasu. Mi to moramo promijeniti.'

Njezin uspjeh u prvom krugu izbora, pozdravile su i LGBTQ zajednice te ju prozvale osobom koja je kadra promijeniti stvari nabolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:33