PREŽIVJELA PAKAO U SIRIJI

'Vezali su me za kosu pa me pustili da visim, puštali mi struju po mokrom tijelu, najgore je bilo kad bi me stavili na spravu koju zovu leteći tepih'

Ilustracija
 Defne Karadeniz / Getty Images

Amnesty International nedavno je izvijestio da je sirijski režim u vojnom zatvoru Saydnaya kraj Damaska bez suđenja pogubio više od 13.000 zatvorenika. Međutim, broj Sirijaca koji su iskusili strahote zatočeništva mnogo je veći, piše Al Jazeera Balkans.

Neke od zarobljenica koje su nedavno puštene na slobodu prisjetile su se pakla u sirijskim pritvorima koji su čudom preživjele.

Rasha Sharbaji kaže kako su nju i njezino troje djece uhitili 22. svibnja 2014. Tad je bila trudna s blizancima. U zatočeništvu je, kaže, završila kao taokinja preko koje su vojnici vršili pritisak na njezina supruga ne bi li ga nagovorili da se preda sirijskim obavještajnim snagama. Držali su je u vojnoj bazi zračnih snaga Mezze.

I M.N. zarobili su blizu Damaska, u mjestu Al Tal, dok je pokušavala prijeći granicu i ući u Libanon. Nesretnu ženu premještali su iz zatvora u zatvor, ponižavali i vrijeđali. Zbog najbrutalnijih metoda maltretiranja izgubila je bebu. Bila je trudna tek dva mjeseca.

- Najteže je bilo mučenje strujom koju su mi puštali po mokrome tijelu i kada sam visjela ruku vezanih lancima, što je metoda mučenja koja je u Siriji poznata kao 'Shabah' (utvara). Često sam visjela vezana za kosu, a jednom sam tako provela tri dana bez prekida. Hrana koju smo dobivali bila je dovoljna da ostanemo na životu, a mučeni smo i uskraćivanjem sna - prisjetila se M.N.

Mučili su je i na spravi koju zovu 'leteći tepih'.

- Vezivali su mi ruke i noge za drvenu ploču koja se savijala na polovini, a tijelo bi bilo u obliku slova V. Noge su mi dolazile u razinu glave, a zatim bi me udarali sve dok ne izgubim svijest - kaže bivša zarobljenica.

Dodaje kako nikad nije saznala razlog svoga uhićenja i nije imala nikakvo suđenje.

Dok je bila u zatvoru, pet žena je umrlo od posljedica brutalnog premlaćivanja, piše Al Jazeera Balkans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:40