ŠALA NA SVOJ RAČUN

VIDEO Cameron se osramotio u showu Davida Lettermana, nije znao osnove britanske povijesti: 'Ova emisija pokopala mi je karijeru!'

Cameron je prvi britanski premijer koji je prihvatio Lettermanov poziv u emisiju
 YouTube

LONDON - “Otkrili ste me. Završio sam karijeru večeras u vašoj emisiji”, našalio se David Cameron u talk-showu Davida Lettermana u srijedu navečer. Komentar britanskog premijera odnosio se na činjenicu da nije znao odgovor na Lettermanovo pitanje o engleskom prijevodu pojma Magna Carta , dokumenta iz 13. stoljeća koji se smatra fundamentalnom postavkom engleskog pravosuđa, a i dijelom zakona svih modernih demokracija. “Bilo bi dobro da to znate”, rekao je Letterman, misleći na premijerovo vrhunsko obrazovanje na prestižnom Etonu i potom Oxfordu.

Tri milijuna gledatelja

Cameron je prvi britanski premijer koji je gostovao u popularnoj Lettermanovoj emisiji, poznatoj po važnim gostima i neposrednim, često neugodnim pitanjima. Prije Camerona, Lettermanovi gosti bili su Barack Obama, Tony Blair (nakon premijerskog mandata) i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

Prema vlastitim riječima, u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija u SAD-u odlučio je sudjelovati kako bi promovirao Ujedinjeno Kraljevstvo ispred čak tri milijuna gledatelja. Na pitanje je li popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu, odgovorio je: “Ne, nisam jako popularan. Imamo budžetski deficit - moramo donositi teške odluke i to nas čini nepopularnima”. Istaknuo je da Britanija nije dio problematične eurozone i da bi, da je Ujedinjeno Kraljevstvo u sustavu eura, ekonomska situacija “vjerojatno bila gora.”

Najveći pljesak publike u studiju ipak je zaslužio kada je rekao da političko oglašavanje u Britaniji nije dopušteno, za razliku od SAD-a, gdje se tijekom svakih izbora troše milijarde dolara na marketinška politička nadmetanja. Na Lettermanovo pitanje o kolonijalnoj prošlosti “Carstva u kojem sunce nikada ne zalazi” Cameron se našalio i na račun povijesnih netrpeljivosti između Britanije i SAD-a. “Bilo je dobrih dijelova i bilo je manje dobrih dijelova. Očito je da smo imali malo svađa. Želim vjerovati da smo sada prešli preko toga”, rekao je.

U emisiju iz UN-a

Britanski premijer je u emisiji je sudjelovao u sklopu posjeta New Yorku, gdje je održao govor na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a, pozivajući lidere zemalja da učine više kako bi se završili “zločini vlade Bašara al-Asada”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:23