SATRAP

VIDEO: DIKTATOR POŽELIO POSTATI KOMANDOS U propagandnom spotu hvalio se svojim borbenim vještinama pa postao predmet opće sprdnje

 
Gurbangulij Berdimuhamedov u 'akciji'
 Screenshot: YouTube

Srednjoazijska država Turkmenistan vrlo je izolirana, i to u mjeri da je od nje zatvorenija možda još samo Sjeverna Koreja. Slobodni mediji, demokratski izbori i opozicija praktički ne postoje, a zemlja je pod čvrstom rukom vladajućeg režima - ne toliko različitog od onog u Sjevernoj Koreji. I dok tamo caruje ekscentrični Kim Jong-un, u Turkmenistanu je na vlasti osebujni Gurbangulij Berdimuhamedov (60), ove godine reizabran na funkciju sa zapanjujućih 98 posto glasova.

Berdimuhamedov je na čelu Turkmenistana od kraja 2006. godine, kada je naslijedio preminulog Saparmurata Nijazova. Pokojni Nijazov bio je svjetski poznat po bizarnim odlukama, poput zabrane opere, baleta i cirkusa jer su "ne-turkmenski", ali ni njegov nasljednik nije imun na neobične načine privlačenja pozornosti.

Tako je Berdimuhamedov dosad uveseljavao državu svirkom na gitari i glumljenjem DJ-a, ali i nizom putinovskih ekshibicija poput dizanja utega i utrkama automobila i konja. Jednom je tijekom utrke čak i pao s konja, a snimka se odmah našla na YouTubeu usprkos svekolikom trudu njegova osiguranja da zaplijene/unište bilo kakav trag da se nesretni događaj ikad odigrao.

Zadnji u nizu mačističkih portreta na državnoj televiziji predsjednika Gurbangulija prikazuje odjevenog u komandosa, sa sunčanim naočalama na licu, piše Guardian. Tijekom kratke pokazne "vježbe" predsjednik puca na mete iz pištolja i automatske puške, a k tome baca noževe. Naravno, sve pogađa robinhudovski precizno, u sam centar.

Berdimuhamedovu "oduševljeni" vojnici zdušno plješću, a za efektan kraj predsjednik je "naručio" i zračni udar helikoptera.

- Odabirući oružje koje je bilo pred njim, šef države je demonstrirao svoju preciznost i visoku razinu vojne spremnosti. Nakon toga predsjednik je demonstrirao svoju neprikosnovenost u gađanju meta pištoljem, a potom i vještinu rukovanja bodežom, kojim je precizno pogodio udaljenu metu - objavili su državni mediji uz snimku.

No, propagandni se uradak Berdimuhamedovu obio o glavu. Opozicijska web stranica "Kronike Turkmenistana", čije je uredništvo u inozemstvu, ali ima niz suradnika u samoj državi, premontirala je originalnu snimku dodajući joj glazbu i kratke video isječke iz popularnog i krajnje neuvjerljivog akcijskog filma 80-ih godina, Komandosa. Tako se kadrovi predsjednika izmjenjuju s onima Arnolda Schwarzeneggera. Berdimuhamedov malo vozi, pa Arnie navlači svoju opremu, pa opet predsjednik malo puca i tako dalje...

Da bi stvar bila još bolja, ispostavilo se da "vojnici" koji plješću predsjedniku nisu tek bilo koji ročnici, već generali, šef policije, šef državnog tužiteljstva, direktor carine i čelnik sigurnosnih službi.

Za kraj spomenimo i da je nakon smrti svojeg prethodnika Nijazova, koji se proglasio ocem svih Turkmena - Turkmenbašijem, Berdimuhamedov krenuo s rastavljanjem njegova kulta ličnosti. Doduše, ne iz čežnje za demokratskim promjenama, nego želje za stvaranjem vlastitog kulta u državi u kojoj praktički ne postoji sloboda medija. Tako je prije dvije godine u Ašgabatu otkriven monumentalni, 21-metarski kip koji prikazuje novog predsjednika kako jaše na konju. Čisto da bi se bolje vidio, prekriven je i navlakom od 24-karatnog zlata.

Dok je Turkmenbaši još bio živ, Berdimuhamedov, po zanimanju zubar, bio mu je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:33