ZA SAD BEZ POGINULIH

VIDEO, FOTO 'Crni petak' u Americi: 147 milijuna podivljalih kupaca u jurišu na blagdanska sniženja

 AP Photo/John Minchillo

U Americi je danas ‘crni petak’ - dan poslije Dana zahvalnosti trgovine se otvaraju i službeno počinje sezona kupovanja pred blagdane. Svi trgovački lanci nastoje privući dodatni promet prigodnim popustima i posebnim ponudama, dućani se otvaraju u rane jutarnje sate i ne zatvaraju do kasnih noćnih.

Svake godine sve više kupaca ne može odoljeti sezonskim popustima i brojni ljudi znaju kampirati pred ulazima u trgovačke centre kako bi bili među prvima koji će započeti s blagdanskom kupovinom.

Gotovo svake godine dolazilo je do naguravanja, gužvi, tučnjava, teških ozljeda pa čak i poginulih u maničnim jurišima na trgovine. Prije četiri godine, jedna žena je pregažena na smrt a bolničari koji su joj pritekli u pomoć također su pretrpjeli ozbiljne ozljede. Prije dvije godine, svađa u Toys R’ Us završila je razmjenom paljbe iz vatrenog oružja u kojoj su dvije osobe ubijene.

Ove godine, ‘crni petak’ počeo je dan ranije - ‘sivim četvrtkom’, kada su trgovački lanci Wal-Mart i Kmart, između ostalih, otvorili svoja vrata već u četvrtak. Brojni zaposlenici prosvjedovali su protiv ove nove prakse, koja za njih znači rad na Dan zahvalnosti. Ukupno je u četvrtak na trgovine jurišalo oko 40 milijuna ljudi.

Prema prvim izvještajima, ove godine je pojačano prisustvo policije oko svih većih trgovačkih lanaca, te se čini kako su kupci nešto mirniji nego prethodnih godina, premda je već u ranim jutarnjim satima jedan bračni par završio pod kotačima automobila na parkiralištu Wal-Marta u Seattleu, te su helikopterom prevezeni u bolnicu.

Procjenjuje se kako će ove godine tijekom vikenda u trgovačke centre nahrupiti čak 147 milijuna ljudi, koji će potrošiti oko 11,4 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:26