NEMA KRAJA OLUJI

VIDEO, FOTO: IRMA OPUSTOŠILA FLORIDU Više od pola države ostalo je bez struje, srušila se tri krana, očekuje se plimni val!

 
 Carlo Allegri / Charles Connelly/ Monroe County SheriffÕs Department/ / Reuters / Profimedia, Abaca

Američka savezna država Florida proteklu je noć provela noseći se s uraganom Irma koja se nakon udara u otočje Florida Keys u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu polako pomiče prema sjevernom dijelu poluotoka, uz to da se centar oluje nalazi na samom rubu zapadne obale poluotoka.

Podsjetimo, prije nego što je Irma sinoć udarila na Floridu poharala je Karibe, naročito otoke Barbudu i St. Martin (koji će u utorak posjetiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron), pogodila Portoriko i žestoko se srušila na središnji dio Kube. Ukupno je na Karibima zbog Irme poginulo najmanje 28 osoba, a neki od otoka potpuno su devastirani najjačim uraganom koji je ikad zabilježen iznad Atlantika. Iako je postojala bojazan da te otoke pogodi i novi uragan Jose, on ih je ipak zaobišao te su umjesto novog udara počele akcije čišćenja ruševina.

I dok je Irma poharala Karibe kao uragan najviše, pete kategorije, na Floridu je udarila kao uragan četvrtke kategorije, da bi preko noći oslabila na prvu kategoriju, a tijekom jutra i na razinu tropske oluje. To ne znači da je opasnost prestala, nego samo da vjetrovi neće imati toliko razarajući efekt. No, kao i u slučaju uragana Harvey, Irma sada izbacuje velike količine padalina, a i dalje najveća opasnost prijeti od plimnog vala.

To naglo dizanje razine mora bi u području Tampa Baya, na kojem inače živi oko 3 milijuna ljudi, moglo biti visoko i do 4,5 metara u vrijeme visoke plime, koja se očekuje za nekih sat i pol u trenutku pisanja teksta. Tu regiju jaki uragan nije udario od 1921. godine.

Američki mediji javljaju kako se u Fort Lauderdaleu srušio novi kran, nakon dva koja su već pala na području Miamija u nedjelju. Srećom u ni u jednom od tri slučaja nije došlo do ozljeda ili smrtnih posljedica. Miami je pak i dalje prekriven vodom visokom oko 60 cm, a sam centar grada izgleda kao da kroz njega teče rijeka.

Vjetrovi trenutno pušu brzinom do 135 km/h, a očekuje se da će tijekom dana i dodatno oslabiti kako se centar Irme pomiče prema sjeveru Floride pa nakon toga prema saveznim državama Georgia, Alabama i Tennessee.

Kako se puni udar Irme (mislimo na plimni val) još uvijek nije osjetio, nemoguće je procijeniti štetu koja je nastala do sada. Do sada je potvrđena smrt četiri osobe, dok je gotovo 6 milijuna domova ostalo bez električne energije, što je više od pola svih kuća u državi. Predsjednik Trump je zbog Irme proglasio nacionalnu katastrofu, a očekuje se da će federalna vlast na saniranje štete morati potrošiti milijarde dolara.

Podsjetimo, u Floridi je zbog približavanja Irme organizirana jedna od najvećih evakuacija u povijesti SAD-a. Oko 6,5 milijuna ljudi, trećina stanovništva Floride, evakuirano je iz južnog dijela države. Izašle su i prve procjene ukupne štete koja će ostati iza uragana Harvey (koji je nedavno pogodio Teksas) i uragana Irme, a riječ je o zapanjujućem iznosu od 290 milijardi dolara, što je oko 1,5 posto godišnjeg BDP-a SAD-a, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:02