PUCNJAVA U NEWTONU

VIDEO: GODINU DANA OD POKOLJA U ŠKOLI Učiteljica: 'Mislim na taj užas svaki dan'

 YouTube

Učiteljica Kaitlin Roig-DeBellis, heroina koja je spasila živote 15 djece u školi Sandy Hook, prisjetila se kobnog dana prije godinu dana kad je pomahnitali 20-godišnji Adam Lanza u 11 minuta pobio 26 ljudi, od kojih 20 prvašića i svoju majku.

- Danima nakon toga bilo mi je teško ustati iz kreveta. Stalno mi se kroz glavu vrti što su moji učenici prošli, a razmišljam i o onima koji su izgubili život. Još uvijek ne mogu vjerovati da je prošla čitava godina. To mi se zaista vraća neprestano, cijelo to vrijeme - priča Roig-DeBellis.

U trenutku kad je ubojica ušao u školu, prisebna učiteljica i njezini učenici sjedili su u učionici u krugu i razgovarali o zgodama sa praznika.

- Ustala sam, ugasila svjetla, okrenula se učenicima i rekla: - Moramo u WC, odmah!"

WC je bio površine 1x2 metra, premalen čak i za umivaonik. Djeca su se penjala na WC školjku, zavlačila se iza nje, a učiteljica je policom zablokirala vrata.

Svima je rekla da ih mnogo voli. Mislila je da je to posljednja stvar koju će čuti jer ih čeka sigurna smrt.

Kad je nakon 45 minuta stigla policija, Roig-DeBellis i dalje nije vjerovala da je gotovo i nije htjela djecu pustiti van.

Iduća četiri dana provela je u bunilu, ne znajući je li živa ili mrtva. Uzela je godinu dana bolovanja.

Povodom prve godišnjice tragedije u kojoj je spasila 15 dječjih života je kazala:

- Nitko nas na to ne treba podsjećati. Ne moramo oživljavati sjećanja, mi to prolazimo svaki dan. Nosimo ih u sebi.

Tragedija u školi Sandy Hook 14. prosinca 2012. godine bila je jedna od najgorih tragedija te vrste u povijesti Sjedinjenih Država i pokrenula je javnu raspravu o politici prava na legalno posjedovanje i nošenje oružja u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:41