POBUNJENIČKI NAPAD

VIDEO: HLADNOKRVNO UBOJSTVO U MALIJU Teroristi hitcima smaknuli novinarku i tehničara

Ghislaine Dupon (57), bila je iskusna novinarka, specijalizirana za Afriku koju je temeljito pratila i posvetila joj deset godina svoje profesionalne karijere
 AFP

PARIZ - Dvoje francuskih novinara "hladnokrvno je ubijeno" u subotu na sjeveru Malija, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i najavio povećanje sigurnosti u pokrajini Kidal, a ubojstva su osudili UN i Europska komisija dok je Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala novinare u Maliju na krajnji oprez.

"Sigurnost u tome i okolnim područjima, a napose za francuske državljane, bit će pojačana", rekao je Fabius nakon izvanredne sjednice vlade na kojoj se, pod predsjedanjem predsjednika Francoisa Hollandea razgovaralo o ubojstvu dvoje novinara.

"Teroristi" stoje iza "okrutnog pobunjeničkog " napada, rekao je Fabius i dodao da su ubijeni s dva, odnosno tri hica.

Pošto su tehničar Claude Verlon i novinarka Ghislaine Dupont, koji su izvještavali za francuski radio RFI, intervjuirali Ambeiryja Aga Rhissu, lokalnog dužnosnika iz reda tuareške separatiskičke skupine MNLA, oteli su ih naoružani napadači i ubili.

Ubojstvo je osudilo Vijeće sigurnosti UN-a i pozvalo vlasti Malija da "brzo" provede istragu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso osudio je "barbarsko ubojstvo" novinara i pohvalio rad RFI "u nastojanju da prenese istinu o stvarnosti u zonama sukoba, napose u Africi koja nam je tako blizu".

Međunarodna federacija novinara pozvala je u nedjelju sve novinare u Maliju na krajnji oprez.

"IFJ poziva malijske novinare i dopisnike međunarodnog tiska u zemlji da udvostruče oprez i pridržavaju se sigurnosnog protokola", objavila je federacija, najveća organizacija koja zastupa 600.000 novinara u više od 100 zemalja.

Malijske vlasti obvezne su provesti istragu i privesti te osuditi krivce, dodaje IFJ.

Ghislaine Dupon (57), bila je iskusna novinarka, specijalizirana za Afriku koju je temeljito pratila i posvetila joj deset godina svoje profesionalne karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:39