BIJES JAVNOSTI

VIDEO: Hoće li Belgija pustiti na slobodu najozloglašenijeg pedofila i ubojicu? Marc Dutroux traži puštanje iz zatvora na kućni pritvor

 AFP

Zloglasni pedofil i serijski ubojica Marc Dutroux mogao bi biti pušten na slobodu nakon svega devet godina u zatvoru nakon što je osuđen na doživotnu kaznu zbog niza ubojstva djece koja su šokirala Belgiju i ostatak svijeta.

Dutroux (57) je u 1990.-ima otimao mlade djevojke, te ih zatvarao u male tamnice ispod svoga doma gdje bi ih silovao i ubijao.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora 2004. No jučer se brutalni ubojica pojavio pred sudom u Bruxellesu gdje je zatražio puštanje na kućni pritvor uz nadzor elektronskom ogrlicom.

Nedugo nakon njegova uhićenja 1996. godine, dvije tinejdžerke pronađene su žive u specijalnim ćelijama koje je Dutroux sam izgradio.

Njegova suučesnica, bivša supruga Michelle Martin (53), koja je do smrti izglađivala ostale dvije djevojke dok je muž bio u pritvoru, osuđena je na 30 godina zatvora zbog zločina, uključujući otmicu, 2004.

Michelle Martin je prošle godine puštena na slobodu unatoč žestokim prosvjedima u Belgiji.

Trenutno živi sa časnim setrama u Malonneu, gdje su stotine ljutitih seljana protestirali po njezinu dolasku.

Prema belgijskom zakonu Dutroux bi isto tako mogao biti oslobođen. Kad mu se izležanoj kazni pribroji i vrijeme provedeno u pritvoru, što će biti trećina njegove minimalne kazne, ispunit će se potrebni uvjet.

Dutrouxov zahtjev za puštanjem na slobodu saslušan je jučer u Palači pravde u Bruxellesu, gdje se očekivano skupio popriličan broj prosvjednika zahtjevajući ubojičin ostanak u zatvoru.

Izricanje presude ne očekuje se prije 18. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:13