PRIČA ZA FILM

VIDEO: INDIJAC ČEKIĆEM RASPOLOVIO PLANINU! Majstor je kuckao 22 godine, a sve je krenulo zbog ljubavi prema pokojnoj ženi!

 Screenshot/Youtube

Nevjerojatna i inspirativna priča o Indijcu Dasrathu Manjhiju, koji je 22 godine dlijetom rezao planinu iz ljubavi prema svojoj pokojnoj supruzi, postaje bollywoodski film.

Kada je Dasrathu Manjhiju, siromašnom radniku iz najniže indijske kaste, supruga Falguni preminula 1959. zato jer nije mogla dobiti pravovremenu medicinsku pomoć, on je odlučio njoj u čast napraviti dobro djelo kako se taj nemili događaj ne bi opet ponovio.

Naime, Dasrathovo mjesto stanovanja i najbliži grad udaljeni su 55 kilometara, a putovanje od-do uključuje obilazak oko planine i upravo je ta okolnost kumovala smrti Manjhijeve supruge. Neželeći da se takva tužna sudbina ikome ponovi, Dasrath je počeo dlijetom probijati put kroz planinu kako bi smanjio duljinu putovanja do obližnjeg grada.

Njegov rad trajao je 22 godine. Manjhi je radio svaki dan i svaku noć, režući dlijetom planinu Gehlour u istočnom Biharu po sredini, te je smanjio udaljenost s 55 kilometara na 15 kilometara. Puteljak od 110 metara probio je 1982. godine, a na nekim je mjestima bio čak devet metara širok.

'Dasrathova priča je prelijepa i inspirativna. On je nemoguće učinio mogućim, njegov je rad pomogao tisućama ljudi', rekao je Nawazuddin Siddiqui koji će glumiti Manjhija u filmu 'Manjhi - Planinski čovjek'. Siddiqui je dodao da je najteži aspekt rada na filmu prikazati Dasrathovu predanost koja graniči s fanatizmom.

Kada je Manjhi završio s poslom, lokalnoj vlasti trebalo je tri desetljeća da prolaz koji je napravljen pretvore u pravu cestu.

Dasrath Manjhi preminuo je 2007. godine od raka mjehura, a zbog njegovog doprinosa zajednici pokopan je uz državničke časti u Biharu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:48