OSUĐEN NA 35 GODINA

VIDEO: 'JA SAM ŽENA. ZOVITE ME CHELSEA' Izvor WikiLeaksa Manning šokirao uoči odlaska u zatvor

Bradley Manning (25) je bivši niži obavještajni analitičar u vojsci SAD-a osuđen u srijedu na 35 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.
 AFP

Bradley Manning (25), bivši niži obavještajni analitičar u vojsci SAD-a osuđen u srijedu na 35 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni, otkrio je da ostatak života želi provesti kao žena.

- Ja sam Chelsea Manning. Žensko sam. To je ono što osjećam sada i ono što sam osjećao još od djetinjstva. Želim početi s hormonskom terapijom što prije. Nadam se da ćete me u ovoj promjeni poduprijeti - napisao je Manning u izjavi koja je pročitana je programu "Today" NBC Newsa u četvrtak.

Manning je jučer osuđen po 20 točaka optužnice nakon što je Wikileaksu poslao 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta u dok je bio na misiji u Iraku 2010. i diplomatskih bilješki, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njezina osnivača, Juliana Assangea, dovelo u središte pozornosti svjetske javnosti.

To je bilo najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

- Također zahtijevam da me od danas zovete mojim novim imenom. Radujem se pismima podrške i tome što ću na njih moći odgovoriti - zaključio je Manning u pismu naslova 'Moj problem' uz koje je priložio svoju fotografiju na kojoj nosi plavu periku i ruž. Pismo je potpisao sa Chelsea E. Manning.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:18