SUZAVAC I GUMENI METCI

VIDEO: KAOS NA PLAŽI U RIJU Brazil prodao naftna polja, bijesni građani sukobili se s policijom

 AFP

RIO DE JANEIRO - Aukcija prava na eksploataciju bogatog podmorskog nalazišta nafte u Brazilu odrađena je jučer uz velike prosvjede građana, a prava je dobio konzorcij koji je na koncu ostao jedinim natjecateljem i koji je dao najmanju ponudu.

Kontroverzna aukcija događala se u luksuznom hotelu Barra de Tijuca u Rio de Janieru kojeg je morala osiguravati interventna policija zbog prosvjeda građana koji su je pratili. Plaža ispred hotela, na kojoj su bili turisti i surferi, bila je blokirana.

Pravo na eksploataciju nalazišta Libra, koje se nalazi blizu obale ispred Rio de Janeira i i prema nekim procjenama sadrži i do 12 milijardi barela nafte, dobio je konzorcij u kojemu najveći postotak ima brazilska državna tvrtka Petrobras, a unutra su i američki Shell, francuski Total i dvije kineske tvrtke - CNPC i CNOOC.

Konzorcij je na koncu ostao jedini natjecatelj, sve do jučer u igri je bio i španjolski Repsol, ali je odustao. Na početku natječaja bilo je zainteresirano ukupno 11 naftnih tvrtki, ali su sve odustale i na kraju je najtečaj dobio konzorcij koji je dao najmanju ponudu. Pobjednik aukcije će idućih 35 godina moći crpiti naftu iz nalazišta.

Interventna policija morala je upotrijebiti gumene metke i suzavac protiv prosvjednika koji se bune protiv onog što smatraju rasprodajom "obiteljskog srebra". Većina prosvjednika su radnici u naftnoj industriji koji su u znak prosvjeda jučer krenuli u štrajk. Petrobras u konzorciju sudjeluje s 40 posto vlasništva, više nego ostali, a zagovornici prodaje ukazuju na to da Brazil jednostavno nema sredstava za eksploataciju podmorskih nalazišta i morao je pustiti strani kapital da uđe u cijelu priču.

Libra je dio naftnih nalazišta koja su pronađena nedaleko od brazilske obale i nalaze se na dubini od kojih 5000 metara. S jedne strane, te nalazišta su udvostručila naftne rezerve Brazila, ali s druge, nalaze se na takvoj lokaciji da je za njihovo crpljenje potrebna najsuvremenija tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:49