75-METARSKI BARJAK

VIDEO: KURDSKA ZASTAVA NAD KOBANEOM 'Ovo je za pale borce, Islamskoj se državi bliži kraj'

Na dalekovodu na vrhu brda s kojeg pogled seže na sirijski grad Kobane vijori se 75 metara duga zastava koja označava oslobođenje tog strateškog mjesta Islamske države s kojeg su militanti sijali strah.

Fotografije uočljive žuto-crveno-zelene zastave TEVDEM-a (Pokreta za demokratsko društvo) na brdu Mistenur, koja se vidi s velike daljine, počele su se širiti Twitterom.

Jučer je otkriveno kako kurdske snage kontroliraju oko 70 posto Kobanea, nakon višemjesečne krvave borbe s ISIS-om.









Na istom brdu se kurdska vojnikinja Arin Mirkan raznijela kada se našla okružena islamistima, što ovo mjesto čini posebno simboličnim.

Biharin Kendal, zapovjednica ženske jedinice (YPJ) kazala je za Firatnews.com da je prva faza za oslobođenje grada završena.

Naime, novooslobođeno brdo dominira nad Kobaneom, cestom koja vodi u Alep i cestama koje koriste islamisti.

- Borili smo se u svakoj kući, svakoj ulici, prolili svoju krv i izgubili mnogo ljudi. No znali smo da ćemo kad-tad ponovno preuzeti Mistenur i naši su planovi urodili plodom - kazala je zapovjednica te dodala kako im je sljedeći cilj riješiti se ISISovih bandi koje haraju gradom.

- Ponovnim zauzimanjem brda ispunili smo želje Arin i ostalih palih boraca - kazala je i napomenula kako se sada islamisti ne mogu slobodno kretati cestama.

- Imamo kontrolu nad cijelim gradom i selima na istoku i jugu. A kada zauzmete strateška mjesta znači da se neprijatelju bliži kraj. Obećavamo pobjedu kurdskim majkama koje su izgubile svoju djecu i nastavit ćemo se boriti do kraja. Kobane i otpor će pobijediti - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:09