KAMENJEM NA POLICAJCE

VIDEO Ne žele Rome u svom naselju: U sukobu s građanima ozlijeđeno 12 beogradskih policajaca

'Neredi su rasno motivirani. Nema i neće biti pregovora s građanima koji se protive.'
 You Tube

BEOGRAD - Dvanaest beogradskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se već drugi dan protive odluci gradskih vlasti da u to naselje presele Rome koji trenutačno žive u jednom nehigijenskom naselju na području Novog Beograda.

Nakon sukoba policije s građanima okupljenima na ulazu u to naselje, koji su policajce zasuli kamenjem, privedeno je, kako javljaju beogradski mediji, 15 osoba, dok je 11 od 12 ozlijeđenih policajaca pušteno kućama pošto im je na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji ukazana medicinska pomoć. U neredima je ozlijeđeno i dvoje stanovnika Resnika.

Stanovnici Resnika, u kojem već živi brojna romska populacija, protive se postavljanju metalnih stambenih kontejnera u kojima bi trebali živjeti Romi doseljeni iz Novog Beograda, te kao razlog protivljenju navode kako bi im zemljište, na kojem bi trebali biti postavljeni kontejeneri, trebalo biti vraćeno u procesu restitucije.

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je povodom izgreda u Resniku da u Beogradu zakon mora važiti za sve, te ustvrdio kako je zahvaljujući radu gradske vlasti na rješavanju problema romskih naselja, mnogo romskih obitelji u protekle četiri godine dobilo krov nad glavom, osobne dokumente, socijalnu skrb i, što je najvažnije, redovito školovanje za većinu svoje djece.

- Nigdje gdje su doseljene romske zajednice na području grada nije dolazilo do izgreda i Romi u tim naseljima nikada nisu predstavljali bilo kakav problem, prijetnju ili brigu za građane s kojima žive. Neredi koji se događaju u Resniku isključivo su rasno motivirani i to je ozbiljan problem o kojem moramo glasno i jasno govoriti', istaknuo je.

Dodao je kako nema nikakvih pregovora sa Romima koji su se naselili na lokacije koje su neophodne za razvoj gradske infrastrukture i da oni sa tih lokacija moraju biti iseljeni, ali da ''nema i neće biti ni pregovora s onim građanima Beograda koji smatraju da imaju pravo sprječavati naseljavanje nekoliko romskih obitelji na kilometar udaljenosti od svog naselja''.

U Beogradu će, kako je ustvrdio, kao i dosad, važiti ista pravila za sve i nitko tko poštuje zakon zbog boje kože neće imati nikakve povlastice niti će zbog toga biti građanin drugog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:10