DESET GODINA KASNIJE

VIDEO Nikad viđena snimka ušutkala zavjerenike: Zgradu 7 WTC-a srušio je požar, a ne eksploziv

Na objavljenoj se snimci jasno vidi požar koji bukti na šestom katu zgrade, a kada snimatelj zumira rastopljene metalne grede ulaze u prvi plan

NEW YORK - Nedavno objavljena snimka zgrade 7 Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku, uništene usred terorističkih napada na tornjeve 'blizance' 11. rujna 2001. godine, nakon više od deset godina presudila je teoriji zavjere koja tvrdi da napade nije organizairala Al-Qa'iada već sama vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, zavjerenici su tvrdili kako je zgradu 7 WTC-a srušio eksploziv te su gotovo cijelu svoju teoriju zavjere temeljili upravo na zgradi 7. Sada se na snimci, objavljenoj nakon više od deset godina od tragedije, vidi kako je rušenje zgrade uzrokovlo požar koji je izbio u njoj.

Snimka pokazuje niže katove zgrade 7, koja se nalazi preko puta 'blizanaca', te se fokusira na metalne grede koje počinju popuštati pod iznimnom vrućinom. Katovi su nakon toga počeli padati jedan na drugi što je dovelo do urušavanja zgrade.

Iako snimka ne prikazuje cjelovito rušenje zgrade iapk potvrđuje izvještaj istrage provedene od strane vladine komisije koja je ispitala cijeli slučaj napada 11/9. Zapaljenu je zgradu snimila lokalna novinarska ekipa, a objavljena je zahvaljujući zahtjevu koji se temelji na Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

Na objavljenoj se snimci jasno vidi požar koji bukti na šestom katu zgrade, a kada snimatelj zumira rastopljene metalne grede ulaze u prvi plan.

Nije poznato kada je točno snimka nastala, no uzevši u obzir da zgrada 7 još uvijek nije srušena zaključuje se kako je to moralo biti prije 17,21 sati. Službeno izvješće navodi kako su ostaci tornjeva 'blizanaca' nakon njihova rušenja, u 9,59 i 10,28 sati, nepovratno oštetili zgradu 7 izazvavši požar koji se širio kat po kat oslabljujući kontrukciju građevine. Uzrok rušenja Komisija je pronalazi u šteti izazvanoj požarom i ostacima 'blizanaca'.

U zgradi 7, koja je imala 47 katova, nalazili su se uredi CIA-e, američkog ministarstva obrane, kompanije ConED, Agencije za prihode te, najvećeg zakupnika, banke Salomon Smith Barney. U njezinom rušenju nitko nije stradao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:09