POGINULO 50 LJUDI

VIDEO: NOVI DETALJI U padu Boeinga 737 u Kazanu poginuo je sin predsjednika Tatarstana!

Boeing 737 na letu iz Moskve pokušao je drugi put sletjeti u zračnu luku i eksplodirao je pri udaru

MOSKVA - Zrakoplov Boeing 737 srušio se u nedjelju pri slijetanju u ruskom gradu Kazanu pri čemu je poginulo svih 50 ljudi koji su bili u njemu, reklo je rusko ministarstvo izvanrednih stanja.

Boeing 737 na letu iz Moskve pokušao je drugi put sletjeti u zračnu luku, srušio se na nos i eksplodirao pri udaru pri čemu je poginulo svih 44 putnika i šest članova posade.

Među poginulima je i sin predsjednika naftom bogate ruske republike Tatarstan Rustana Minikhanova, Irek, kao i čelnik regionalne Savezne sigurnosne službe (FSB) Alexander Antonov, po popisu putnika čiju su autentičnost potvrdile lokalne vlasti. Unajmljeni Boeing bio je 23 godine star.

- Nakon eksplozije od zrakoplova je ostao samo prah - kazao je liječnik koji je stigao na mjesto nesreće. U zrakoplovu nije bilo djece.



View Larger Map

- Zrakoplov je letio za regionalnog zračnog prijevoznika Tatarstan. Jedan od spremnka za gorivo eksplodirao je odmah po udaru aviona u tlo, te je izbio požar, rekla je glasnogovornica ministarstva Irina Rossius. Vatrogasci su plamen ugasili u manje od sat vremena od nesreće.

Postoji velika vjerojatnost da su za nesreću krivi pilot i kopilot, koji zbog nepažnje nisu uspjeli pravilno prizemljiti zrakoplov, javlja agencija Interfax. Ipak, još uvijek nije isključena niti mogućnost tehničkog kvara.

Grigori Busarev iz Kazana, kazao je kako je ovim avionom letio danas u Moskvu i da se zamalo srušio pri slijetanju jer je bio neispravan. Na društvenoj mreži VKontakte postavio je fotografiju avionske karte.

- I ja sam letio ovim avionom danas oko 4 sata u Moskvu. Nema potrebe da se krivi pilota za nesreću, zrakoplov nije radio kako spada ni prilikom slijetanja, zamalo se srušio – napisao je Busarev.

Prema izvješćima lokalnih medija, puhao je jak vjetar, bilo je oblačno, a temperatura je bila malo iznad nule.

- Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je osnivanje komisije koja će istražiti uzrok zrakoplovne nesreće, kazao je Putinov glasnogovornik Dmitrj Peskov.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nesreću je nazvao "zastrašujućom tragedijom" i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Rezultati istraživanja bit će poznati u ponedjeljak do kad će biti obustavljeni svi letovi.

Nesreća Boeinga 737 u nedjelju u ruskom gradu Kazanu ponovno je upozorila je na slabe sigurnosne standarde regionalnih zračnih prijevoznika u unutarnjem zračnom prometu Ruske Federacije.

Kazan se nalazi oko 800 km istočno od Moskve i glavni je grad naftom bogate Republike Tatarstan. U zračnoj luci je uoči svjetskih studentskih sportskih igara, održanih ranije ove godine, izgrađena nova uzletno-sletna staza.

Rusija i bivše sovjetske republike zajedno imaju jednu od najlošijih statistika sigurnosti zračnog prometa, s ukupnom stopom nesreća gotovo tri puta većom od svjetskog prosjeka 2011. godine, po Međunarodnoj udruzi zračnih prijevoznika (IATA).

Predstavnici Boeinga nisu komentirali okolnosti nesreće, no objavili su izjavu u kojoj kažu da je "Boeing spreman pružiti tehničku pomoć istražnim tijelima u istrazi nesreće".

Rusija se proteže kroz devet vremenskih zona, od Baltika do Pacifika, preko uglavnom velikih nenastanjenih područja, što učinkovite zračne i željezničke veze čini posebno važnim za gospodarstvo Rusije.

U doba SSSR-a, zračni prijevonzik Aeroflot imao je monopolistički položaj u zračnom prijevozu, no nakon sloma SSSR-a pojavilo se mnoštvo malih privatnih tvrtki.

Glasnogovornik agencije za nadzor zrakolovstva Rosaviatsia je rekao da će vlasti tražiti snimke s leta.

"Zrakoplov je dotaknuo tlo i zapalio se. Uzrok pada nije poznat", rekao je Sergej Izvolsky.

Zrakoplov je godinu dana ranije, 26. studenog 2012., morao prinudno sletjeti zbog problema s "tlakom u kabini" ubrzo nakon polijetanja, rečeno je agenciji Interfax iz službi sigurnosti. Tom prilikom nitko nije stradao.

IATA je objavila da se sigurnost u zračnom prometu prošle godine globalno poboljšala ali da se broj incidenata povećao u Rusiji i na području bivših sovjetskih republika, članica Zajednice Neovisnih Država.

U travnju 2012., najmanje je 31 osoba poginula kada se ruski puntički zrakolov srušio u Sibiru ubrzo po polijetanju.

U rujnu 2011., zrakoplov Yak-42 u kojem je bila momčad hokejaškog kluba Lokomotiv srušio se ubrzo nakon polijetanja i zapalio u blizini grada Jaroslavlja. U nesreći su poginule 44 osobe.

U ruskom gradu Permu je 2008. godine eksplodirao Boeing 737 na visini od 1000 metara, a u nesreći je poginulo 88 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:52