OTKAZ SVIM NOVINARIMA

VIDEO: POGLEDAJTE ŠTO SU ZADNJE GRCI VIDJELI NA SVOJOJ JAVNOJ TELEVIZIJI Ugasio se signal državnog radija i televizije

 AFP

NOVO 12:12 Zaposlenici grčke javne tv postaje ERT, čije je emitiranje zaustavila vlada u utorak navečer, nastavili su s emisijama u srijedu ujutro, putem interneta i lokalnog kanala koji im je ustupila Komunistička stranka.

Na internetskoj adresi www.ert.gr i lokalnoj postaji 902 koja pripada Komunističkoj stranci KKE, o tome što ih je zadesilo dan ranije raspravljaju novinari postaje. Predsjednik sindikata zaposlenih Panayotis Kalfayanis pozvao je na zauzimanje zgrade i kazao da će se "obratiti europskom i grčkom pravosuđu".

"Iako žele uništiti demokraciju, zakoni se još primjenjuju i borit ću se", kazao je on. On se nada, kao i šef oporbe radikalne ljevice Syriza Alexis Tsipras, da će postići povlačenje hitnog ukaza koji su prethodnog dana potpisali jedino ministri Nove demokracije, jedne od triju stranki vladine koalicije.

Grčka vlada je u utorak navečer objavila da zbog lošeg poslovanja zatvara javnu televiziju ERT čim se završi večernji program. "ERT će prestati s emitiranjem večeras nakon završetka programa", rekao je glasnogovornik vlade Simos Kedikoglu novinarima, istaknuvši da se zatvaraju sva tri kanala ERT-a koji zapošljava više tisuća ljudi, zbog "netransparentnosti i nevjerojatnih rashoda", rekao je.

Svi sadašnji zaposlenici, kojih je 2.700 po informacijama grčkih medija, primat će naknadu i moći će podnijeti molbu za posao u novoj organizaciji, kazao je. ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja se moraju restrukturirati, po dokumentu koji su potpisali Grčka i njezini zajmodavci.

U međuvremenu grčka je vlada najavila da će ERT nastaviti s radom za nekoliko tjedana kad se dovrši restrukturiranje. Glasnogovornik Kedikoglu je rekao Reutersu da je o zatvaranju odlučeno prije nekoliko tjedana i da ta odluka nema nikakve veze s neuspješnom prodajom plinske tvrtke DEPA ili s inspekcijom EU-a i MMF-a u Ateni.

---------------------------------------------------------------------------

U Grčkoj su kasno sinoć postepeno isključeni signali kanala državne televizije i radija (ERT), nekoliko sati nakon što je Vlada priopćila da će ova kompanija privremeno prestati s radom u okviru mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni zajmodavci, javlja BBC.

Grčka vlada, na čelu s konzervativcima, najavila je da će ERT televizija ponovno biti otvorena "u što kraćem roku", ali sa znatno manje radnika. U ovom trenutku nije poznato na koliko dugo je prekinuto emitiranje.

Državna televizija je u posljednjim satima obustavila prikazivanje redovnih emisija i prenosila prosvjed nekoliko tisuća svojih radnika ispred sjedišta televizije u Ateni.

"Čestitamo grčkoj Vladi. Ovo je udar na demokraciju", izjavio je televizijski voditelj vijesti Antonis Alafojorgos.

Ovaj neočekivani potez grčke Vlade uslijedio je poslije tri godine primjena bolnih mjera štednje i predstavlja prvo masovno otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

GRČKA VLADA GASI JAVNU TELEVIZIJU Tisuće radnika ostaje bez posla, a nitko ih nije niti upozorio!

"Nadala sam se do posljednjeg trena da izvještaji nisu točni. Ovo je nevjerojatno", izjavila je voditeljica informativne emisije Stavrula Hristofilea.

Gašenje signala državnog radija i televizije izvršeno je sinoć oko 23.00 sata po lokalnom vremenu.

Ispred zgrada državnog radija i televizije u nekoliko dijelova Grčke razmještene su policijske snage, ali nema izvještaja o sukobima.

Glasnogovornik vlade Simos Kedikoglu, koji je i sam nekada bio novinar državne televizije, izjavio je da je ERT "tipičan primjer netransparentnosti i nevjerojatnog rasipništva".

Svi sadašnji zaposlenici, kojih je 2.700 po informacijama grčkih medija, primat će naknadu i moći će podnijeti molbu za posao u novoj organizaciji, kazao je.

Vijest je objavljena bez prethodnog upozorenja, dok u Ateni borave čelnici trojke grčkih vjerovnika (EU-ESB-MMF). ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja se moraju restrukturirati, po dokumentu koji su potpisali Grčka i njezini zajmodavci.

"ERT pripada grčkom narodu ... to je jedino neovisno glasilo i jedini glas javnosti koji mora ostati javno dobro (...) osuđujemo tu naglu odluku", ističe sindikat GSEE u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:42