ŠOKANTNE METODE

VIDEO: POTRESNA ISPOVIJEST 'Davali su mi injekcije samo zato što sam gay. Mislili su da sam bolestan'

Britanski doktor Christian Jessen, poznat kao voditelj TV emisije "Embarrassing Bodies", sinoć je krenuo u novu televizijsku avanturu u potresnom dokumentarcu "Undercover Doctor: Cure Me I’m Gay" u kojem istražuje razne šokantne terapije za koje tvrde da ljude liječe od homoseksualnosti.

Dokumentarac prvo prikazuje doktora Jessena kako pije biljni sirup od kojeg počinje povraćati. Za to vrijeme Jessen je primoran gledati fotografije homoseksualaca i slušati snimke koje mu govore da je "bezvrijedan" i da je homoseksualnost zlo, te da bi morao željeti stupiti u seksualne odnose sa ženama.

- Ovakvu šokantnu terapiju primjenjivali su doktori za liječenje homoseksualnosti od 1920-ih pa sve do 1980-ih godina - kazao je Jessen za Mail Online.

Pacijentima bi svaka dva sata dali injekcije zbog kojih bi povraćali i dobili proljev. Iza svega stoji teorija da bi izloženost homoseksualnim mislima naknadno izazvala fizičku reakciju. Niti jedan pacijent u povijesti nije priznao da ga je ova metoda izliječila.

- Ne mogu vjerovati da bi osoba poput mene - doktor - zaista prepisala ovu metodu ljudima kao što sam ja - homoseksualcima - kaže dr. Jessen.

Dokumentarac zatim prikazuje dr. Jessena u posjetu jugu SAD-a, poznatom kao Biblijskom pojasu.

Ljudi u ovom dijelu Amerike vjeruju da je homoseksualnost pitanje stanja uma, i da se može izliječiti.

- Najšokantnije od svega za mene je bila činjenica da religijski vođe zaista ne vjeruju da sam rođen kao homoseksualac, već smatraju da je moje stanje uzrokovano traumom u djetinjstvu - kazao je Jessen.

Crkveni vođe odbili su mu dati intervju, stoga je Jessen odlučio porazgovarati s mladim vjernicima ispred crkve.

Dvije mlade djevojke, 16 i 20 godina, kazale su mu da se homoseksualac postane kad u tebe uđu zli duhovi. Jessen je tada zaplakao od jada i frustracije.

Posjetio je bivšeg pastora Jerryja Mungadzea, koji za sebe tvrdi da je doktor, ali kako je Jessen kasnije saznao, uopće nema liječničke kvalifikacije.

Njegova terapija mozga, koja košta 250 dolara, navodno može uočiti točnu razinu homoseksualnosti određene osobe i njezin uzrok, tako što pacijenti bojaju crtež mozga raznim bojama.

Dr. Jessen je pristupio Mungadzeu pod krinkom muškarca pod imenom "Adrian" i pristao na terapiju bez prethodne konzultacije s "doktorom" Mungadzeom, koji je čak u jednom trenutku i priznao da je daltonist.

Adrian je morao opisati koji je dio mozga obojao kojom bojom.

- Rekao mi je da područje koje sam obojao crnom bojom predstavlja zlostavljanje u djetinjstvu - kazao je Jessen.

- To je zaista neobično jer sam ja ustvari imao zaista sretno djetinjstvo i odličan odnos s roditeljima - nastavio je.

Tada se dogodila još bizarnija stvar, Mungadze je Adrianu kazao da se njegova štitnjača i nadbubrežna žlijezda nalaze u njegovu mozgu.

- Kakva gomila gluposti - kazao je Jessen.

Jessen je zatim posjetio Johna Smida, koji sada živi kao deklarirani homoseksuaalac, ali je godinama živio u braku i poricanju.

Smid je vodio rehabilitacijski program za homoseksualce prije nego li je prihvatio vlastitu homoseksualnost 2007. godine.

- Kao što je slučaj s odricanjem od alkohola ili droge, program je potpuno izolirao pacijenta od njegovih ovisnosti - kazao je Jessen.

Za 3000 dolara na mjesec, Smidov tromjesečni "Love in Action" program je izolirao pacijenta od bilo čega što je on smatrao homoseksualnim, poput odjeće ili glazbe.

U konačnici dokumentarca, Jessen je izrazio nadu da će film podići razinu svijesti i pomoći homoseksualnim zajednicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:44