KAMIONI EKSPLOZIVA

VIDEO: PUSTINJSKA VENECIJA SE PRETVORILA U PRAH I PEPEO! Ruski dron otkrio bezumno uništenje svjetske baštine!

 YouTube

Rusija je danas objavila snimku bespilotne letjelice koja prikazuje nove razmjere bezumnog uništenja antičke Palmire u Siriji. Palmiru su nedavno ponovno zauzeli džihadisti trzv. Islamske države, a video otkriva da su uništili stupove koji čine pročelje amfiteatra iz razdoblja Starog Rima, kao i tetrapilon koji se nalazi u središtu puta koji vodi u amfiteatar.

Prema snimci, čini se da su od 16 antičkih stupova ostala čitava samo dva.

Palmiru je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine, a najveći je procvat doživjela u antičkoj eri zbog svojeg položaja, povezujući Perziju, Indiju i Kinu s Rimskim carstvom.

Drevni grad prvi je put pao u ruke džihadista u svibnju 2015. godine. U 10 mjeseci barbarskog divljanja, džihadisti su uništavali drevne hramove, sve dok ih nisu istjerale ruske i sirijske snage, ali je tzv. Islamska država ponovno zauzela grad u prosincu 2016.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da vojne snage sirijske vlade napreduju prema Palmiri i da su trenutno udaljeni 20 kilometara od grada. Snimke koje je dron snimio tijekom veljače, prema ruskom ministarstvu obrane, prikazuju i kretanja kamiona na predjelu arheoloških spomenika, po čemu se može zaključiti da tamo dopremaju eksploziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:59