SENTINELCI

VIDEO: RIJETKA SNIMKA MISTERIOZNOG PLEMENA Tisućama godina žive na istom otoku, pričaju svoj jezik, a ako im se previše približite mogli bi vas ubiti

 Screenshot: YouTube

Rijetka snimka jednog od zadnjih, potpuno izoliranih plemena na Zemlji, pojavila se na internetu, piše Independent. Riječ je o plemenu Sentinelaca koji žive na Sjevernom Sentinel i otoku u Bengalskom zaljevu.

Snimka je dio dokumentarca kuće LoveBite Productions o ovom plemenu, a u kojem narator objašnjava da su potomci ovog plemena otok naselili još prije 60.000 godina.

Pričaju sentinelskim jezikom, žive od lova i skupljanja plodova, a potpuno su nepovjerljivi prema vanjskom svijetu s kojim odbijaju svaki pokušaj kontakta - štoviše, nerijetko znaju strijelama gađati helikoptere koji se u niskom letu približavaju otoku.

Znanstvenici nemaju ni približnih predodžbi koliko članova plemena živi na otoku, a pretpostavlja se da je broj između 50 ili čak 500 ljudi.

Globalna organizacija Survival International koja radi na zaštiti načina života izoliranih plemena tvrdi da Sentinelci žele da ih se ostavi na miru i ne pokušava nikakav kontakt s njima, inače bi ih mogle pokositi bolesti na koje nisu imuni. Tijekom 1970-ih i 1980-ih godina bilo je više pokušaja uspostave kontakta s plemenom, a gotovo svi su završili ispaljenim strijelama i otvorenim iskazivanjem neprijateljstva i agresiije.

Štoviše, kad su 2006. godine dvojica sredovječnih ribara preko noći zaspali na barci blizu njihovog otoka, Sentinelci su ih ubili - prema zakonu, ilegalno je približiti se otoku na više od pet kilometara.

- Vrlo je važno da se poštuje njihova želja da im se ne pristupa - ako uradimo suprotno, cijelo pleme mogle bi izbrisati bolesti na koje njihovi članovi nisu imuni. Kontak s drugim Andamanskim plemenima imao je razorni efekt - rekli su iz Survival Internationala. Zahvaljujući njihovoj kampanji, indijska je vlada obećala da više neće biti daljnjih pokušaja kontaktiranja plemena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:57