BLIZU OSLOBAĐANJA, ALI...

VIDEO: UZNEMIRUJUĆE SNIMKE IZ ZAPADNOG MOSULA U zrak dignuo dron i snimao čak i dijelove grada koje kontrolira ISIS, ono što je vidio zapanjilo je sve

 Twitter screenshot

Irački zapovjednik očekuje da će u svibnju njegove snage u potpunosti kontrolirati Mosul, usprkos otporu boraca Islamske države (IS) u gusto naseljenoj četvrti starog grada, prenosi u nedjelju Reuters.

Bitka bi trebala biti okončana u "najviše tri tjedna", kazao je načelnik glavnog stožera, general pukovnik Otman al-Ghanmi. SAD-om predvođena koalicija pruža zračnu i kopnenu potporu ofenzivi iračke vojske na Mosul, najveći grad na sjeveru Iraka koji je pao u ruke sunitskih muslimanskih boraca u lipnju 2014.

IS je izgubio veći dio grada od početka ofenzive u listopadu prošle godine i sada se nalazi u okruženju u sjeverozapadnim četvrtima, uključujući i povijesni stari grad. UN procjenjuje da u tom području ima još oko pola milijuna ljudi, od čega 400.000 u starom gradu.

CNN je u međuvremenu objavio video koji najbolje svjedoči o tome što se događa u zapadnom dijelu grada. Jedan fotoreporter je kamerom snimio i dijelove grada koje još kontrolira ISIS, a dramatični prizori srušenog grada i mrtvih džihadista na ulicama šopkirali su mnoge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:00