BIJES GRAĐANA

VIDEO, UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Prosvjedi u Gruziji: Iscurila snimka zatvorskih čuvara kako drškom metle siluju zatvorenika

Gruziju čekaju parlamentarni izbori 1. listopada. Oni će biti najveći test demokracije u zemlji koja je nakon odlučne borbe protiv zločina postala autoritarna, smatraju Saakashvilijevi kritičari
 YouTube

Snimka na kojoj uniformirani čuvari gruzijskoj zatvora Gldani 8 tuku zatvorenike i jednog seksualno zlostavljaju metlom emitirana je na gruzijskoj državnoj televiziji u utorak. Preko noći, snimka je izazvala val prosvjeda diljem zemlje, najviše u Tbilisiju i Batumiju.

Ministrica zadužena za zatvorske ustanove Khatuna Kalmakhelidze bila je prisiljena dati ostavku, navodeći kako su njezini "napori na području zaštite ljudskih prava u zatvorima bili nedostatni".

Predsjednik Mikheil Saakashvili je iskazao svoj "bijes i šok" zbog sadržaja snimke i obavezao se kazniti odgovorne. Odmah je reagirala i vladajuća stranka, navodeći da je snimku namjestila opozicija kako bi diskreditirala vladu pred parlamentarne izbore 1. listopada. Upravo ti izbori smatraju se najvećim testom gruzijske demokracije od Revolucije ruža 2004.

Kad je 2004. Saakashvili došao na vlast, poduzeo je oštre mjere protiv vala zločina koji se već dugo vremena bio širio Gruzijom. Zatvorio je mnoge zločince koji su zapravo bili vodili državu i tako građanima osigurao sigurne ulice i miran san. No, kritičari smatraju da je Gruzija sad otišla u drugi ekstrem i da je Saakashvilijeva vlada postala autoritarna.

Kritičari također navode da je ova video snimka zoran dokaz nesmiljenog pristupa rješavanju zločina, prema kojemu državni organi ne snose nikakve odgovornosti za svoje postupke.

Sada je Saakashviliju najveća prijetnja Bidzina Ivanishvili , najbogatiji Gruzijac, koji se zavjetovao svrgnuti ovu vladu. S obzirom da ga prati glas filantropa i dobročinitelja, Ivanishvili je popularan među mnogim siromašnijim građanima koji se teško snazale u modernoj gruzijskoj neo-liberalnoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:50