KAKO JE PROPAO 'PUČ'

'VIDIO SAM GA VLASTITIM OČIMA, VOZI SE U STAROM CRVENOM AUTU' Svjedok ispričao kako je propao pokušaj ubojstva zloglasnog vođe ISIS-a

 
Džihadisti Islamske države i Abu Bakr al-Baghdadi u sredini
 Social media website / Reuters / Profimedia, Alamy

U rujnu prošle godine vođa Islamske države, zloglasni Abu Bakr al-Baghdadi, preživio je pokušaj ubojstva koji su izveli strani borci iz redova ISIS-a, piše iz Sirije Martin Chulov, novinar Guardiana.

Chulov u svojoj reportaži donosi detalje o napadu za koji su obavještajci zapadnih sila isprva vjerovali da je izvršen prije mjesec dana. Pozivajući se na izjave svjedoka, Chulov piše da su strani pripadnici ISIS-a pokušali ubiti al-Baghdadija, ali su poraženi nakon dvodnevne žestoke borbe s privatnom gardom vođe Islamske države. Preživjeli urotnici nakon neuspjelog "puča" su pogubljeni, a ISIS je ucijenio glavu predvodnika urotnika, Abu Muath al-Jazairija, inače prekaljenog stranog borca.

Svjedok krvavog okršaja za Guardian je ispričao da se sukob dogodio u selu al Keshma koje se nalazi pokraj Baghouza.

- Vidio sam al-Baghdadija vlastitim očima. Bio je u Keshmi u rujnu gdje su ga nevjernici pokušali zgrabiti. Bitka je bila vrlo žestoka, nevjernici su koristili tunele između kuća. Uglavnom su to bili Tunižani, a ubili su mnogo ljudi - rekao je Jumah Hamdi Hamdan (53).

Prema Hamdanu, nakon što je preživio napad al-Baghdadi je otišao u Baghouz. Tamo je bio nekoliko mjeseci pa je u siječnju opet otišao na drugu lokaciju, ovaj put negdje u pustinju. Obavještajci vjeruju da je Hamdanijeva priča točna, a regionalni dužnosnici također smatraju da se vođa ISIS-a i dalje krije u pustinji, zapravo zadnjim ostacima svojeg nekadašnjeg "kalifata".

"Vozio se u crvenom autu"

Još detalja o pokušaju "puča" otkrio je jedan od visoko pozicioniranih zapovjednika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koja se ovih dana bori protiv preostalih džihadista Islamske države.

- Nisu samo Tunižani pokušali svrgnuti Baghdadija, pridružili su im se i drugi strani borci, poput Alžiraca i Marokanaca. Bio je to stvarno krvav okršaj, a gubitnici su izgnani iz ISIS-a. Sve je počelo sredinom rujna prošle godine i riječ je o vrlo ozbiljnom pokušaju da se Baghdadi ubije ili zarobi. Ne vjerujemo da se on i dalje nalazi u gradu - rekao je zapovjednik SDF-a koji se koristi imenom Adnan Afrini.

Hamdan pak kaže da su Baghdadi i njegova privatna garda u području Baghouza bili oko šest mjeseci prije nego što su pobjegli.

- Trudio se biti neprimijećen i gradom je naizgled putovao bez svojih tjelohranitelja. Ali svi smo znali da su i oni s njima. Koliko se sjećam, vozio se u starom crvenom autu.

U svakom slučaju, pokušaj svrgavanja (ubojstva illi zarobljavanja) dodatni je dokaz da se nekad strašni ISIS nalazi na izmaku snaga. Uz pomoć francuskih, britanskih i američkih specijalaca snage SDF-a okružile su zdanje džepove teritorija koje džihadisti kontroliraju, a riječ je o malom potezu uz rijeku Eufrat. Zapovjednici SDF-a procjenjuju da to područje brani oko 400 najlojalnijih džihadista Islamske države, kojima nije ni na kraj pameti da se predaju.

I dalje drže taoce

Iako brzo gube položaje, džihadisti u rukama drže određeni broj taoca iz zapadnih zemalja koje su zarobili tijekom zadnjih pet godina, a koje namjeravaju koristi kao zalog u pregovorima. Među njima je i britanski novinar John Cantlie, kojeg je navodno primijetilo nekoliko izbjeglih stanovnika Banghouza.

Iako su tijekom vikenda napadi na ISIS u Banghouzu pojačani, uz korištenje borbenih aviona, dronova i minobacača, kurdski časnik Aram Kochar tvrdi da se džihadisti klone ulica i da ne namjeravaju pobjeći.

- Neće oni otići odavde. Jučer smo zauzeli dvije kuće koje su tijekom noći opet osvojili.

Ako SDF u konačnici zauzme Bnagouz time će napokon vratiti sav teritorij koji je ISIS zauzeo u ratom razorenoj državi od 2013. godine. Već sljedeće godine Islamska država se rapidno proširila te je u jednom trenutku obuhvaćala teritorij od Alepa u Siriji do Mosula u Iraku. No, ta su vremena gotova pa se ISIS vratio "svojim korijenima" te manjim napadima teroriziraju stanovnike malih mjesta u Iraku. Tu i tamo napadnu američke vojne baze, ali bez velikih uspjeha.

Ono čega se SDF i njihovi saveznici najviše boje jest da se džihadisti "vrate" među stanovništvo, nakon čega će ih jako teško naći bez potpune suradnje civilnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:29