ZDRAVLJE PRIJE LJEPOTE

Više od 30 tisuća Francuskinja u strahu za život: U grudi im stavili implantate s otrovnim silikonom

Sporni su implantati punjeni jeftinijim silikonom umjesto skupljeg medicinskog, a 'omoti' u kojima je pakiran silikon su pucali

PARIZ - Više od 30 tisuća Francuskinja koje su u posljednjih deset godina pomoću estetske operacije povećale grudi našle su se u panici nakon što je u javnost procurila informacija da nose implantate punjene industrijskim silikonom, javlja britanski Guardian.

Naime, otkriveno je kako je francuska kompanija Poly Implant Prothesis, koja djeluje i u Španjolskoj te Velikoj Britaniji, implatante je punila jeftinijim silikonom umjesto skupljeg medicinskog, a 'omoti' u kojima je pakiran silikon pucali su te je sadržaj izlazio van.

Procjenjuje se kako je kompanija na taj najčin uštedjela oko milijardu eura. Skandal je otkriven prošle godine nakon ščega je više od 2000 žena uložilo tužbu nakon što su imale komplikacije s implantatima.

Poly Implant Prothesis je ubrzo zatvoren i pokrenuta je opsešna istraga nakon što je jedna žena koja je imala sporne silikone umrla od raka dojke.

I francusko je ministarstvo zdravstva objavilo kako su poznata najmanje četiri slučaja ugradnje otrovnih silikona, no još uvijek se ne može potvrditi uzrokuju li implantati rak dojke. Potvrđeno je međutim kako su dvije žene preminule.

Prošle su srijede žene prosvjedovale pred pred francuskim ministarstvom zdravstva, optužujući državu da nije učinila dovoljno te tražeći da im se plate operacije vađenja implantata. Francuska će se vlada tako morati suočiti s astronomskim odštetama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:21