NJEMAČKA PREMA DESNO

Vladajuća koalicija Angele Merkel prvi put pala ispod 50 posto, dramatičan rast desnog AfD-a!

Angela Merkel
 REUTERS

Vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska koalicija kancelarke Angele Merkel pala je u ispitivanjima javnog mnijenja po prvi put od dolaska na vlast 2013. ispod 50 posto podrške birača, javlja dnevnik Bild u utorak.

Na pitanje koga bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 30 posto ispitanih je zaokružilo Uniju CDU/CSU, 19 posto Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) tako da su stranke vladajuće koalicije po prvi put od parlamentarnih izbora u rujnu 2013. pale na vrijednost ispod 50 posto.

Na posljednjim parlamentarnim izborima, stranke vladajuće koalicije su zajedno dobile podršku 67,2 birača od čega 41,5 posto za Uniju CDU/CSU te 25,7 za SPD.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja što ga je za dnevnik Bild proveo institut Insa, desno-populistička stranka Alternetiva za Njemačku (AfD) dobila bi podršku 15 posto birača te tako postala treća po redu najjača politička opcija u Njemačkoj. Stranka Zeleni bi osvojila 13 a stranka Ljevica 9,5 posto glasova. Na posljednjim parlamentarnim izborima AfD-u nije pošao za rukom prelazak izbornog praga.

Stranka je naglo dobila na popularnosti u jeku izbjegličke krize kada se, suprotstavljajući se politici Angele Merkel, zauzela za drastično ograničenje broja izbjeglica i strožu useljeničku politiku.

Iseljenička politika unijela je i razdor unutar demokršćanske Unije CDU/CSU zbog toga jer bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) od Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel traži promjenu smjernica izbjegličke politike.

Ova tema uzrokovala je brojne nesuglasice među sestrinskim strankama CDU i CSU koje bi trebale biti izglađene na sastanku koji je najavljen za utorak poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:40