IZRAZILI SPREMNOST

Vodeće hrvatske i bošnjačke stranke za reforme kako bi BiH otvorila pregovore s EU

Europsko vijeće je u prosincu zatražilo od Europske komisije da do ožujka dostavi izvješće o napretku BiH

Dragan Čović

 Vanesa Pandžić/Cropix

Čelnici vladajućih hrvatskih i probošnjačkih stranaka u BiH izrazili su u utorak spremnost ispuniti uvjete, uključujući izmjene izbornog zakona, koji bi zemlji do ožujka omogućili otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Predstavnici HDZ-a BiH i trojke koje čine SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda ocijenili su kako je apsolutni prioritet otvaranje pregovora u ožujku, stoji u njihovu priopćenju nakon sastanka u Mostaru.

Europsko vijeće je u prosincu zatražilo od Europske komisije da do ožujka dostavi izvješće o napretku BiH od koje se očekuje donošenje četiri zakona vezanih za izbornu reformu, sudove u BiH, sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma te sprječavanje sukoba interesa.

Najveći prijepori su oko izmjena izbornog zakona pri čemu hrvatska strana očekuje da se osigura legitimno političko predstavljanje i prestane s praksom preglasavanje Hrvata na izborima za člana kolektivnog predsjedništva BiH.

Bošnjački predstavnici inzistiraju da se izbornim reformama smanji uloga nacionalnih zajednica, a srpska strana koju predvodi SNSD zbog separatističkih poteza i sukoba s međunarodnom administracijom nagovješćuje blokade rada državnih institucija koje bi trebale provesti reforme.

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naroda i prave Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto ocijenili su kako je važno da izborne reforme budu djelo domaćih političara.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je nagovijestio sredinom prosinca da će nametnuti izborne reforme kojim bi se smanjile manipulacije i prijevare na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:41