LICEMJERNO ILI?

VODIČ ENGLESKE CRKVE 'Gay supružnici mogu doći po blagoslov, ali naši svećenici ne smiju stupati u istospolne brakove'

Novi 'pastoralni vodič' dolazi usprkos tome što svećenici Crkve Engleske smiju stupati u svjetovni brak

Biskupi Crkve Engleske potvrdili su kako gay parovi smiju tražiti njihov blagoslov nakon vjenčanja. Također, mogu sudjelovati u vjerskim obredima i primati svetu pričest. No, prema novim smjernicama objavljenim danas svećenici te Crkve neće se smjeti vjenčati s istim spolom iako to idući mjesec postaje legalno u Velikoj Britaniji.

Jedan vikar koji je sa svojim partnerom već 14 godina te je nedavno objavio zaruke rekao je kako ne planira od toga odustati unatoč najavama iz njegove Crkve. Kazao je kako ne strahuje od potencijalnih posljedica te da će učiniti sve da to promijeni.

Novi 'pastoralni vodič' dolazi usprkos tome što svećenici Crkve Engleske smiju stupati u svjetovni brak.

Kažu kako ne bilo primjereno ponašanje da svećenici ulaze u istospolne brakove te poručuju da će oni koji se ipak odvaže na taj korak biti isključeni iz službe.

U vodiču se ipak ističe kako kler treba za promjenu dobiti pravo 'da se bori za promjenu u shvaćanju seksualnosti'. No, ipak napominju kako su istospolni brakovi puno više od toga.

'To jednostavno nije u skladu s našim učenjem i vjerovanjima. To je čak u sukobu s našim shvaćanjem svijeta', stoji u vodiču.

Ova zabrana gay braka za svećenike mogla bi dovesti do pobune među svećeništvom jer je velik broj njih priznao da život dijele s partnerima istog spola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:50