VOJNI STRUČNJACI

VOJNA TAKTIKA ZA 21. STOLJEĆE Kako su Rusi zauzeli Krim i Donjeck, a da se Zapad nije ni snašao

A pro-Russia activist hangs a flag of the so-called "People's Republic of Donetsk" on the regional administration building seized by separatists as armed men in military fatigues guard the premises in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 21, 2014. US Vice President Joe Biden will begin a two-day visit to Ukraine, hours after a fragile Easter truce was shattered and pro-Kremlin rebels in the country's east appealed for help from Russian "peacekeepers". AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP

Nakon aneksije Krima, američki državni tajnik John Kerry optužio je Ruse da se ponašaju "kao u 19. stoljeću". Ali, zapadni vojni stručnjaci koji prate zbivanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini smatraju, međutim, da je ruska vojska uspješno svladala vojne strategije i taktike 21. stoljeća: kombinira cyber-rat i informativnu kampanju i ima odlično obučene specijalce.

Bivši zapovjednik NATO-a i admiral u mirovini James G. Stavridis smatra da je to značajan pomak u pristupu ruskih kopnenih snaga, koje su "profinjeno odigrale svoje adute", piše New York Times.

Kvalitete koje je ruska vojska pokazala, po njemu, nisu važne samo za dramu u Ukrajini, već imaju posljedica i kad je riječ o sigurnosti Moldavije, Gruzije, srednjoazijskih republika, pa i zemalja srednje Europe koje su članice NATO-a.

- Prava snaga ovih operacija leži u tajnoj akciji, kombiniranoj s dobrim obavještajnim podacima o slabostima vlade u Kijevu i njenoj spremnosti na vojni odgovor - smatra vojni analitičar Roger McDermott.

Ruska vojna akcija u Ukrajini predstavljala je, naime, vještu kombinaciju grube i blage sile i pokazala je veliki napredak u strategijskom razmišljanju i djelovanju. Pri intervenciji na Krimu, Rusi su iskoristili vojne manevre kako bi odvratili pozornost i vješto prikrili manevre, a zatim su specijalno obučenim snagama, mornaricom i desantnim pješaštvom bez prepoznatljivih oznaka i uniformi, brzo ušle na teritorij i zauzele ključne točke.

- Kad je operacija krenula, Rusi su presjekli telefonske vodove, omeli komunikacije i poslužili se metodama cyber-rata kako bi ukrajinsku vojsku i njeno zapovjedništvo odsjekle od poluotoka - zaključio je general Philip M. Breedlove, zapovjenik NATO-a.

Preuzevši kontrolu nad Krimom, Moskva je pokrenula medijsku kampanju, s ciljem uvjeravanja javnosti o neophodnosti intervencije, a sve kako bi se rusko stanovništvo spasilo desničarskih ekstremista, fašista i kaosa.

Ali, čim je Obama od Rusa zatražio povlačenje s Krima, Rusija je podigla ulog, stacioniravši oko 40 tisuća vojnika u blizini istočne ukrajinske granice.

Nedugo zatim Rusi su u istočnu Ukrajinu poslali male, ali dobro opremljene timove da okupiraju vladine zgrade, a zatim kontrolu nad njima predali ruskim simpatizerima i lokalnoj policiji.

Fokus je zatim prešao na Donjeck i u pregovorima u Ženevi o Krimu više nije bilo niti riječi.

Američki vojni stručnjaci, pritom, smatraju da ova uspješna strategija može biti primijenjena u svim zemljama koje graniče s Rusijom i imaju znatan udio ruskog stanovništva.

Očigledno da ovo novo i vješto rusko kombiniranje cyber-rata i specijalnih i konvencionalnih postrojbi, predstavlja NATO-u domaću zadaću koju mora dobro proučiti, jer je očito s čime će u budućnosti Zapad morati računati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:18