VELIKO ISTRAŽIVANJE

VOTKA NAJVEĆI UBOJICA RUSA Žestoko alkoholno piće glavni je uzrok smrti kod čak 30 posto odraslih muškaraca

Glavni uzrok smrti kod 30 posto odraslih muškaraca Rusa je – votka. To je glavni ruski ubojica, ustanovila međunarodna liječnička komisija koja je proučavala razloge smrtnosti u Rusiji piše prestižni medicinski časopis Lancet.

Znanstvenici su obavili istraživanje na 200 tisuća odraslih muškaraca od 35 do 74 godine u trima sibirskim gradovima – Tomsku, Barnaulu i Bijsku i to od 1999 godine. Gotovo 151 tisuća njih u tom su razdoblju potražili liječničku pomoć ili bili bolnički liječeni, a 8 tisuća je tijekom istraživanja umrlo.

Pokazalo se da su najrizičnija skupina oni koji piju i puše, a njih 30 posto umrlo je od alkohola, čak 2,5 puta više nego li pušača koji nimalo ili umjereno piju.

Znanstvenici su ustanovili da će u uzrastu između 25-54 godina umrijeti 16 posto onih koji tijekom tjedna popiju litru votke, a među onima koji u tom razdoblju popiju do tri ( i naravni više) litara votke smrtnost je 35 posto, a među muškarcima od 55 do 74 godina smrtnost raste do nevjerojatnih 64 posto za one koji tjedno popiju preko tri litre votke.

U Rusiji , prema liječničkim statistikama ima oko 3-4 posto alkoholičara ( Rusija ima oko 150 milijuna stanovnika) , dok oni koji se ne smatraju alkoholičarima, ali «redovito piju» po malo ima čak 40 posto, kaže rusko ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:55