NABAVA MIG-OVA 29

VUČIĆ DANAS U MOSKVI KUPUJE NOVE BORBENE ZRAKOPLOVE 'Srbija neće nikog napadati ni uzimati tuđe, ali želi biti spremna zaštititi svoju slobodu!'

 HANZA MEDIA / CC

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je otputovao na jednodnevni posjet Moskvi, gdje će se sastati s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i zaključiti dogovore o nabavci MiG-ova 29, javljaju agencije.

Uz Vučića, u Rusiju je otputovao i srpski ministar obrane Zoran Đorđević, a planiran je i posjet poligonu ruskog ratnog zrakoplovstva. Na sastanku će se dogovoriti nabava šest borbenih zrakoplova MiG-29.

- Pregovaramo o nabavci šest aviona, što bi značilo da bi raspolagali s deset MiG-ova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do jučer, rekao je Vučić.

Avione će platiti Srbija, iz vojnog proračuna, no Vučić je istaknuo kako se avione nabavlja znatno ispod tržišne cijene.

- Srbija neće nikog napadati, ni uzimati tuđe, ali želi biti spremna zaštititi svoju slobodu i suverenitet, da bude 'svoj na svome', rekao je Vučić.

Ukoliko se pregovori o nabavci uspješno završe, Srbija bi nove zrakoplove mogla dobiti već unutar tri mjeseca.

Podsjećamo, Oružane snage RH još uvijek nisu donijele konačnu odluku o sudbini Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. HRZ raspolaže s 12 remontiranih MiG-ova 21 koji su sposobni jedino za obavljanje poslova nadzora zračnog prostora, no nisu u mogućnosti vršiti nikakva borbena djelovanja. Službeno, njihov je rok trajanja do 2024., no inspekcija može u bilo kojem trenutku zaključiti da ne zadovoljavaju uvjeta za nadzor zračnog prostora, pa bi Hrvatska morala plaćati nekoj od savezničkih država za nadzor vlastitog zračnog prostora.

Najjeftinija do sad razmatrana opcija za zamjenu postojećih zrakoplova bila bi nabava eskadrile švedskih borbenih zrakoplova Gripen, koja bi državu koštala oko 800 milijuna kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:56