DRAMATIČNO OBRAĆANJE

Vučić grmio na pressici: ‘U tijeku je opći napad na Srbe, tražim hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a!‘

U tijeku je akcija etničkog čišćenja i progon Srba s Kosova, poručio je

Aleksandar Vučić

 Oliver Bunic/Afp

- U tijeku je akcija etničkog čišćenja i progon Srba s Kosova. Dobro organizirana od strane vlasti u Prištini, ali i uz podršku pojedinaca iz međunarodne zajednice – poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u još jednom dramatičnom obraćanju na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi srbijanski list Danas.

Podsjetio je da on već 11 godina sudjeluje u pregovorima oko Kosova istaknuvši da je Srbija danas nalazi u najtežoj situaciji.

Istaknuo je kako bi mu možda bilo lakše da ne kaže da je u tijeku etničko čišćenje na Kosovu.

- Mogao sam zabiti glavu u pijesak kao noj i reći da nije ništa strašno. Ipak, ne pada mi na pamet voditi rat protiv NATO-a, ali isto tako i mi ne pada na pamet lagati svoj narod da se ništa ne događa, rekao je.

Naveo je i primjere ustvrdivši da su donesene odluke da svi istaknutiji Srbi koji bi mogli da budu točka otpora prištinskom režimu, moraju budu ubijeni, uhićeni ili sklonjeni.

Prema njegovim riječima, ta akcija je krenula još u Štrbcu 2021. godine uhićenjem trojice Srba koji su još uvijek u pritvoru.

– I Euleks i međunarodna zajednica se ne oglašavaju. Ja ne mogu šutjeti jer ne želim sudjelovati u progonu svog naroda – naveo je on.

Kako je ustvrdio, u tijeku je drugi dio akcije u kojoj se pokušava zaplašiti stanovništvo na sjeveru.

Potom je spomenuo Aliciju Kearns, zastupnicu britanskog parlamenta, koja je tijekom izlaganja u parlamentu optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da sudjeluje u švercu oružja iz Srbije na Kosovo.

– Ne brini, gospođo, mi već provodimo istragu protiv tebe. Tko te plaća, zašto lažeš i zašto dovodiš Srbiju u tako tešku poziciju – zavapio je Vučić.

Istaknuo je da je u tijeku opći napad na Srbe te je poručio da je zatražio hitan sastanak sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog ugroze života Srba.

Rekao je da će osobno sudjelovati na toj sjednici što će ukazati na važnost te sjednice.

- Tražit ćemo da Vijeće sigurnosti poduzme hitne mjere da zaštiti Srbe na Kosovu, da naloži međunarodnim snagama KFOR-a poštivanje Rezolucije 1244 te da onemoguće svako djelovanje privremenih institucija u Prištini koje ugrožava sigurnost i dostojanstvo Srbije.

Rekao je da će sljedećeg tjedna potpisati odluku o zabrani izvoza oružja iz Srbije, jer je, kako je rekao, vitalni interes Srbije ugrožen i država mora biti spremna u slučaju agresije na Srbiju.

Na pitanje da li se Srbija sprema za rat, odgovorio je da nije, ali da je spremna sačuvati svoju zemlju od svih koji bi željeli ugroziti njezin suverenitet i integritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:09