VRATIO SE U BEOGRAD

VUČIĆ SE OBRUŠIO NA RH 'Srbiju nećete ni gaziti, ni ponižavati! Čak je i Biden zvao Plenkovića, nije ga uspio nagovoriti da odustane od blokade'

 CROPIX

Srpski premijer Aleksandar Vučić je u utorak u obraćanju javnosti u povodu blokade poglavlja 26 u pregovorima s Europskom unijom rekao da je zbog 'vitalnih vrijednosti' u ponedjeljak navečer napustio Bruxelles, prenosi RTS.

- Nisam napustio pregovore i zaustavio proces, samo sam pokazao našu tablicu vrijednosti i čvrsto stao iza nje - rekao je Vučić i kazao kako mora štiti vrijednosti na kojima počiva srpsko društvo.

- Mi nikoga ne mrzimo i ni s kim nećemo sukobe, hoćemo sa svima razgovarati, ali nismo ni narod ni država koju će bilo tko ponižavati. Srbiju nikada nećete moći ni gaziti, ni zgaziti, ni ponižavati – poručio je Vučić pa dodao kako u njihovim srcima nema mjesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, međutim kako nema mjesta ni 'za packe ili bilo koji oblik poniženja'.

- S tom tablicom vrijednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne dogodi bit ćemo moderna država, imat ćemo europske vrijednosti, ali bit ćemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe - poručio je.

- Nije Europa za nas samo teritorij, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi želimo biti u Srbiji. Europa je lekcija koju učimo sami za sebe, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Europa nije nešto što Srbiju mogu učiti 'oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cijela povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji'.

Rekao je da je otvaranje poglavlja 26 blokirala samo Hrvatska i kako jučer u Bruxellesu nije dobio obrazloženje za neotvaranje tog poglavlja, te da je to jedan od razloga zašto se vratio u Beograd.

- Nikakav razlog nisam dobio što to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina... Kako i da bude kad 27 zemalja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27 - rekao je Vučić i upitao 'što maju da nam kažu o pravima nacionalnih manjina?'.

Vučić se zahvalio, kako je rekao, slovačkim i njemačkim prijateljima, ali i američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu.

- Biden je danas razgovarao s hrvatskim premijerom i ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja. To nije bilo dovoljno - rekao je Vučić, prenosi RTS.

Bijela kuća potvrdila razgovor Bidena i Plenkovića

U Bijeloj kući su u utorak potvrdili da je američki potpredsjednik Joe Biden razgovarao s hrvatskim premijerom Plenkovićem.

- Potpredsjednik i premijer Plenković razgovarali su o važnosti euroatlantske integracije svih zemalja na zapadnom Balkanu. Dvojica lidera su se složila da će napredak prema tom cilju doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu cijele regije, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Otvorena dva poglavlja, Bugarska potvrdila da je i ona blokirala poglavlje 26

Srbija je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u još dva poglavlja - 5 Javne nabave i 25 Znanost i istraživanje, čime se ukupi broj otvorenih poglavlja popeo na šest.

Srbija je očekivala da će otvoriti pregovore još u jednom poglavlju - 26 Obrazovanje i kultura, ali zemlje članice o tome još nisu postigle suglanost.

Među onima koje su imale rezerve u vezi s tim poglavljem bila je i Hrvatska.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da Zagreb traži dodatna objašnjenja od Europske komisije, koja pregovora u ime zemalja članica te dodao da je optimist i da bi se rezerva mogla ukloniti vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine.

"Naravno, potrebna su dodatna objašnjenja Komisije koja je u stalnom kontaktu sa Srbijom", rekao je Stier, dodajući da je obrazovanje nacionalnih manjina važno područje.

Zamjenica bugarskog premijera zadužena za europske poslove i ministrica obrazovanja Meglena Kuneva potvrdila je da njezina vlada nije dobila tražena objašnjenja i da zbog toga nije mogla podići svoje rezerve. Većina bugarskih pitanja odnosi se na prava bugarske manjine u istočnoj Srbiji.

"Srbijansko ministarstvo obrazovanja planira reforme i mi želimo znati kako će te reforme izgledati", rekla je Kuneva, dodajući da je Srbija željele istodobno otvoriti i zatvoriti to poglavlje što za Bugarsku nije bilo prihvatljivo dok ne dobije odgovore na pitanja koja je postavila.

Poglavlja 25 i 26 obično se istodobno otvaraju i zatvaraju, budući da je riječ o područjima u kojima nema zajedničke europske pravne stečevine. Srbija u utorak zatvorila poglavlje 25.

S ova dva poglavlja Srbija je dosada otvorila ukupno šest poglavlja, od kojih je jedno privremeno zatvoreno.

Srbija je dobila kandidatski status 2012., a pregovori su proglašeni otvorenima u siječnju 2014. Prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. i jJoš dva u srpnju 2016.

Prvo poglavlje koje je Srbija otvorila bilo je poglavlje pod nazivom Ostala pitanja, što je jedno od posebnosti pregovora sa Srbijom.

To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja dosad nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja.

To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji. Međutim, u slučaju Srbije u okviru toga poglavlja, pratit će se njezini odnosi s Kosovom, stoga se ono otvara među prvima a bit će zatvoreno kao zadnje poglavlje u pregovorima.

U pregovaračkom okviru EU od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom. To neki tumače i kao puno srbijansko priznanje Kosova, ali nema suglasnosti oko takve intepretacije te odredbe. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:00