IZBORI U SRBIJI

Vučića iznervirali hrvatski novinari: ‘Što ste navalili? Samo mi vi nemojte držati predavanja!‘

Srpski predsjednik došao je glasati

Aleksandar Vučić

 Cropix/Cropix

Bugarski vlak‘‘, dupli birački popisi, napadi na promatrače nevladinih organizacija, masovno dovoženje glasača iz Republike Srpske pa čak i kupovina glasova... samo su dio nepravilnosti i atmosfere na biračkim mjestima u Srbiji o kojima su u nedjelju tijekom cijeloga dana izvještavali iz svih krajeva Srbije, koja je u nedjelju bira novi saziv svoje Narodne skupštine, kao i Skupštine Vojvodine te lokalnu vlast u 65 gradova i općina, među kojima su svakako najvažniji i najzanimljiviji oni za novu vlast u Beogradu.

Ujedinjena oporba sastavljena od osam stranaka različitih političkih programa i svjetonazora u koaliciji ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘ prvi je put nakon 11 godina na izbore izašla u većem savezu i s velikim očekivanjima da će osvojiti vlast u Beogradu i smijeniti aktualnog gradonačelnika Aleksandra Šapića iz SNS-a, a na republičkoj dosegnuti 30 posto glasova. No za protivnika imaju aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića, koji formalno nije kandidat na izborima, ali je plakatno lice svih lista SNS-a u Srbiji koje nose njegovo ime i poruku ‘‘Srbija ne smije da stane‘‘. Pravo glasa ima 6,500.666 birača.

image

Glasačko mjesu u OŠ Kralja Petra Prvog

Vlado Kos/Cropix
image

Glasačko mjesu u OŠ Kralja Petra Prvog

Vlado Kos/Cropix

‘Čekao sam sat vremena na red‘

Oporba dobar dio svog optimizma temelji i na većoj izlaznosti građana nego inače, no sudeći prema podacima koji dolaze s birališta, Srbi se ni ovaj put nisu odlučili za masovniji izlazak. Naime, do 14 sati na parlamentarne izbore izašlo je 32,3 posto građana, što je jedan posto više u odnosu na izlaznost koja je u to vrijeme bila prošle godine. U samom je Beogradu na parlamentarne izbore izašlo 28,3 posto birača, što je tri posto više nego prošle godine.

Centar Beograda u to je vrijeme vrvio građanima. Knez Mihajlova ulica, kao fokalna točka života i shoppinga u centru glavnog grada Srbije, bila je puna ljudi koji su iskoristili relativno ugodan i topao dan za šetnju, odlazak na ručak, piće, posjet nekom od štandova u sklopu blagdanskih manifestacija na kojima se nude razne delicije. Zanimljivo, duž cijele ove ulice nismo vidjeli niti jedan predizborni plakat pa je Knez Mihajlova izgledala kao kakav izdvojeni otok u odnosu na glavni događaj dana u Srbiji. No, na nekim su biračkim mjestima zabilježene prilične gužve.

image

Knez Mihailova ulica

Vlado Kos/Cropix

- Ja sam bome čekao sat vremena dok nisam došao na red - rekao nam je konobar u jednom beogradskom restoranu. Svoj red tako je čekao i sam Vučić, koji je na glasačko mjesto u Novom Beogradu, na biračkom mjestu broj 140, u zgradi Dječjeg vrtića "Tesla - nauka za život", došao sam nešto prije 9 sati i čekao u redu s ostalim građanima, a onda mu se pridružio i njegov kum Nikola Petrović, inače poznat i po prometnoj nesreći koju je svojim McLarenom izazvao početkom ožujka ove godine.

- Očekujem dobru izlaznost i uvjerljivu pobjedu, da ćemo imati apsolutnu većinu ili biti blizu apsolutne većine, a to je važno da nastavimo putem prosperiteta - izjavio je Vučić nakon glasanja, pri čemu mu nisu sjela pitanja novinara iz Hrvatske. Prvo ono o tome kako će graditi odnose s Hrvatskom ako bude u koaliciji s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljom.

image

Aleksandar Vučić

Cropix/Cropix

Vučića iznervirali hrvatski novinari

- Nemamo i nećemo imati Šešelja u koaliciji. Ovi drugi žele imati ljotićevce u koaliciji, a mi ne želimo. Na lokalnim razinama nećemo graditi odnose s Hrvatskom. Samo mi nemojte vi držati predavanje o ratnim zločincima - rekao je Vučić, a na pitanje hoće li ostati na mjestu predsjednika ako njegova lista izgubi parlamentarne izbore odgovorio je: "Na sreću vas Hrvata dugo ću ostati predsjednik Srbije."

- Što ste navalili? Navalili ste, nervozni ste, ali ima razloga jer ću još četiri godine biti predsjednik Srbije i danas ćemo uvjerljivo pobijediti - poručio je Vučić.

Do 10 sati ujutro svoje su glasačke dužnosti odradili praktički svi važniji političari vlasti i oporbe, od donedavne premijerke Ane Brnabić te čelnika SPS-a Ivice Dačića do Radomira Lazovića, prvog na listi ‘‘Srbija protiv nasilja‘‘, bivšeg premijera Borisa Tadića...

image

Ivica Dačić

Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:03