POKUŠAJ

VUČIĆEV VANJSKOPOLITIČKI DEBAKL Silno želi pod svoj kaput okupiti zemlje Balkana koje još nisu u EU, ali nikako mu ne ide, a evo i zašto

Aleksandar Vučić
 Marko Djurica / REUTERS

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić želio bi okupiti pod svoj kaput zemlje Balkana koje još nisu članice EU, poput Crne Gore, Makedonije, BiH i Albanije. EU nije protiv te inicijative, pogotovo jer bi time dala osjećaj tim zemljama da priključenje bruxelleskom klubu ipak nije golub na grani.

Sluga

No, problem je što te zemlje sa skepsom gledaju na rukovodeću ulogu Srbije i većina tih država ima suzdržan odnos prema ponudi o “maloj predeuropskoj asocijaciji” pod Vučićevim vodstvom. Tako beogradski Blic navodi probleme u odnosima s Makedonijom, odnosno novim vodstvom te države. Naime, u jeku napetosti u toj nekada najsiromašnijoj jugoslavenskoj republici Beograd je stao na stranu bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a protiv aktualnoga Zorana Zaeva kojega su beogradski mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića zvali “šiptarskim slugom”. Kako piše Blic, makedonsko-srpski odnosi sada su napeti zbog Kosova.

Kaju se

Srbija ne može oprostiti Makedoniji jer je priznala neovisnost njezine nekadašnje pokrajine te dala podršku za članstvo Kosova u UNESCO-u. I srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je kako mu je žao što je Srbija priznala Makedoniju pod tim imenom, a ne onim koje zadovoljava Grčku - Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. “Bili smo budale”, rekao je Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:48