STRAVIČNI REZULTATI

WHO: Svake godine 2,6 milijuna mrtvorođenih, više mrtvih nego od AIDS-a i malarije zajedno

Najnižu stopu mrtvorođenčadi ima Finska sa stopom od svega 2 promila, dok je stanje najgore u Nigeriji i Pakistanu gdje se rodi više od 40 mrtve djece od njih ukupno tisuću
EDS NOTE--RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / UNAMID" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS--A handout picture released by the United Nations Assistance Mission in Sudan (UNAMID) on April 1, 2011, shows a child with an eye infection brought to a Thai manned UN peacekeeps medical camp in Buru, more than 50 km to the south of the UN team site in Muhkjar, in western Darfur on March 30, 2011. Most of the children have serious diseases and infections due to the lack of health care in the village with the nearest clinic some 30 kms away. AFP PHOTO/ALBERT GONZALEZ FARRAN-UNAMID
 AFP

Svake godine u svijetu se rodi više od 2,6 milijuna mrtvorođenčadi, pokazala je studija objavljena u časopisu " Lancet ", prenose svjetske agencije.

Studija na kojoj su sudjelovali istraživači iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i još 50-ak organizacija i 18 zemalja, pokazala je da se 98 posto mrtvorođenčadi u 2009. godini rodilo u siromašnim i veoma siromašnim zemljama, a dvije trećine u seoskim sredinama.

"Svake je godine 2,65 milijuna mrtvorođene djece, što je više nego mrtvih od AIDS-a i malarije zajedno, a nitko ih ne spominje u globalnoj zdravstvenoj statistici ili politici", kaže dr. Joy Lawn iz udruge Spasimo život novorođenčadi/Spasimo djecu, jedna od vodećih autorica tekstova o pobačaju.

Najčešći su uzroci komplikacije pri porodu, razne infekcije - poput sifilisa, visoki tlak, dijabetes, anomalije ploda, itd.

Svjetska zdravstvena organizacija definira mrtvorođenče kao plod rođen mrtav nakon 28. tjedna trudnoće, dok se u većini bogatih zemalja mrtvorođenčetom smatra plod rođen nakon 22. tjedna trudnoće. Znanstvenici iz časopisa "Lancet" tvrde da bi postotak mrtvorođenčadi u svijetu bio veći za 45 posto kad bi se ta definicija primijenila na sve zemlje.

Najnižu stopu mrtvorođenčadi ima Finska sa stopom od svega 2 promila, dok je stanje najgore u Nigeriji i Pakistanu gdje se rodi više od 40 mrtve djece od njih ukupno tisuću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:00