TAJNE INFORMACIJE

WIKILEAKS OBJAVIO 400 GIGABAJTA ŠIFRIRANIH PODATAKA 'Otkrit će ih ako se što dogodi Assangeu ili Snowdenu'

Podatke je moguće pročitati samo ako znate šifru
This illustration taken on November 30, 2010 in Schwerin, northeastern Germany, shows a woman watching the internet site of WikiLeaks as on the screen at (R) can be seen a photo of WikiLeaks-founder Julian Assange. WikiLeaks faced a worldwide backlash over its release of secret US diplomatic cables, with some countries saying the revelations undermined diplomacy while others dismissed them as worthless. AFP PHOTO JENS BUETTNER GERMANY OUT
 AFP

WikiLeaks je na svom Twitter i Facebook profilu objavio link koji vodi na čitavu riznicu koja sadrži 400 gigabajta šifriranih podataka. Podatke je moguće skinuti, no ne možete ih pročitati osim ako ne znate šifru. Ipak, pobornici te zviždačke organizacije tvrde da će biti objavljena ako se nešto dogodi osobama na čelu WikiLeaksa.

Skupina je opisala ovaj potez kao nužnu mjeru zaštite u svjetlu prethodnih pokušaja blokiranja curenja povjerljivih informacija.

Ovakav slučaj šifriranja podataka i njihovog kasnijeg objavljivanja nije neuobičajen za WikiLeaks, no golema količina šifriranih informacija privukla je pažnju.

Sljedbenici organizacije na Facebooku i Twitteru spekuliraju o sadržaju dokumenta te nagađaju da će podaci biti objavljeni ako se nešto dogodi osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ili pak bivšem NSA-ovcu, zviždaču Edwardu Snowdenu.

WikiLeaks je dao naslutiti da su dosad objavljeni podaci samo vrh ledene sante te da će uslijediti još mnogo objava. Ipak, za Snowdena bi to moglo značiti još problema jer je ruska vlada kazala kako će dobiti trajni azil samo ako više ne bude objavljenih podataka štetnih po SAD.

U međuvremenu je Velika Britanija iskoristila ovlasti koje joj pruža zakon o borbi protiv terorizma i privela partnera jednog novinara koji je blizak s Edwardom Snowdenom, bivšim savjetnikom američkih tajnih službi koji je otkrio opseg američkog špijuniranja građana i institucija u cijelom svijetu.

Brazilski državljanin, 28-godišnji David Miranda, partner američkog novinara Glenna Greenwalda koji piše za britanski Guardian, ispitivan je devet sati i zatim pušten bez podizanja optužnice, javio je Guardian na svojoj web stranici.

Greenwald, dopisnik iz Rio de Janeira, intervjuirao je Snowdena te iskoristio 15.000 do 20.000 dokumenata koje mu je Snowden dao na uvid kako bi objavio pojedinosti o špijuniranju koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

Glasnogovornik britanske policije potvrdio je da je 28-godišnji Miranda bio priveden u zračnoj luci Heathrow na ispitivanje prema članku sedam Zakona o terorizmu iz 2000. godine.

Guardian je izrazio "zgražanje" zbog privođenja Mirande i poručio da će od britanskih vlasti tražiti hitno objašnjenje. Brazilska vlada također je izrazila nezadovoljstvo zbog privođenja svog državljanina i devetosatnog ispitivanja tijekom kojeg je Miranda držan u komunikacijskoj izolaciji.

"Ta mjera nema nikakva opravdanja jer se radi o pojedincu protiv kojeg nema nikakvih optužbi koje bi opravdale primjenu Zakona o terorizmu", priopćilo je brazilsko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 06:36