DOZNAJE POLITICO

Xi Jinping sa zacrtanom misijom stiže u Europu, Peking tvrdi: ‘Sve ćemo bojkotirati ako ih ne pozovete!‘

Prije nego Xi dođe u Europu, u travnju će njemački kancelar Olaf Scholz posjetiti Kinu

Xi Jinping i Emmanuel Macron

 Jacques Witt/Sipa Press/Profimedia/Jacques Witt/sipa Press/profimedia

Kineski predsjednik i lider Komunističke partije Xi Jinping planira posjet Francuskoj početkom svibnja, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom. Jedan od ciljeva njegova dolaska je uvjeriti Europu da dopusti Rusiji da sjedne za stol u predstojećim mirovnim pregovorima o Ukrajini, doznao je Politico od izvora u Parizu i Bruxellesu.

To će biti prvo Xijevo putovanje u Europu nakon pandemije koronavirusa, a usto se njegov posjet poklapa sa 60. obljetnicom uspostave diplomatskih odnosa između Francuske i Kine. No raspoloženje u Francuskoj vjerojatno će se razlikovati od proslave obilježavanja 50. obljetnice bilateralnih odnosa dviju zemalja, koja je protekla u optimizmu i suglasju, rekao je Politicovim novinarima dužnosnik upoznat s pripremama za putovanje.

Prema sugovornicima na koje se oslanja Politico, Kina planira pokušati uvjeriti Europu u potrebu da Rusija sudjeluje u mirovnim pregovorima koji će se održati u Švicarskoj, inače će ih Beijing bojkotirati. Takva je poruka isporučena početkom ožujka, tijekom europske turneje kineskog posebnog izaslanika Li Huija, na kojoj se razgovaralo o budućnosti Ukrajine. Nakon toga je kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je Li Hui obećao "podržati pravodobno sazivanje mirovne konferencije s jednakim sudjelovanjem svih strana", što uključuje - Rusiju.

Naime, prilično je izvjesno da bi Kina mogla bojkotirati buduće mirovne pregovore o Ukrajini ako Rusiji ne bude dopušteno sudjelovati na njima. To proizlazi i iz članka koji je nedavno objavio South China Morning Post, u kojem se tvrdi da Kina i Švicarska inzistiraju na tome da Rusija bude pozvana na mirovni summit o Ukrajini u Švicarskoj, koji će bez sudjelovanja Moskve postati poput "Potemkinovog sela". Ali da u Beijingu paze na diplomaciju potvrdio je njihov veleposlanik u Švicarskoj Wang Shiting koji je izjavio kako se Kina zalaže za promicanje mirovnih pregovora i uvijek je bila predana tome.

On je podsjetio da je kineska diplomacija predstavila strategiju za političko okončanje sukoba koja se temelji na poštovanju teritorijalnog suvereniteta svih zemalja, kao i da se mora poštovati Povelja UN-a. "Osim toga, sve strane moraju raditi na okončanju rata budući da se kriza pogoršala ili čak izmakla kontroli. Pomno pratimo ukrajinsku konferenciju, čiji će domaćin biti Švicarska, i razmatramo mogućnost sudjelovanja", rekao je kineski veleposlanik i tako potvrdio da još uvijek nije sigurno hoće li se Kinezi odazvati.

Osim toga, prošle godine predstavljen je "mirovni plan Kine u 12 točaka", a prije desetak dana kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi najavio je da Kina podupire sazivanje međunarodne mirovne konferencije, "na kojoj će se pojaviti i Ukrajina i Rusija, na kojoj će sve strane sudjelovati pod jednakim uvjetima i imati priliku nepristrano i pošteno raspravljati o svim mirovnim planovima", što također sugerira da se Kinezi neće pojaviti ne bude li Rusa.

Prije nego Xi dođe u Europu, u travnju će njemački kancelar Olaf Scholz posjetiti Kinu. Scholz je u Kini posljednji put bio u studenom 2022., kada je pozvao Xija da utječe na Rusiju neka prekine rat u Ukrajini. Vidi se s kolikim uspjehom, jer Vladimiru Putinu nije ni na kraj pameti da zaustavi agresiju niti Ukrajinci namjeravaju položiti oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39