STRAH U SRBIJI

Za dlaku izbjegnut nuklearni incident u institutu Vinča: Izmjerili zračenje 1000 puta veće od normalnog?

Krajem veljače poplavljen je podrum u ‘Vinči’ sa 300-400 litara vode. Nakon poplave izmjereno je zračenje 1000 puta veće od uobičajenog
 Izvor: Institut za nuklearne znanosti ‘Vinča’

Nakon poplave u podrumu nuklearnog instituta u Vinči pored Beograda prije mjesec dana izmjereno je zračenje 1000 puta veće od uobičajenog, objavila je jučer beogradska Politika. List piše da je vijest o tome izazvala pometnju među zaposlenima u Institutu za nuklearne znanosti ‘Vinča’, pa su neke trudnice prestale dolaziti na posao. Drugi beogradski mediji vijest Politike prenijeli su uz tvrdnju da je u Vinči za dlaku izbjegnut nuklearni incident.

Prema Politici, krajem veljače poplavljen je podrum u ‘Vinči’ sa 300-400 litara vode. U podrumu je uskladišten uranski “žuti kolač”, odnosno mljeveni uran pripremljen za obogaćivanje i korištenje u nuklearnom reaktoru, koji potječe još iz bivše Jugoslavije. Nakon poplave izmjerena je 1000 puta povećana radioaktivnost. No takav rezultat pokazalo je samo jedno mjerenje, tako da nije jasno je li doista došlo do povećane radioaktivnosti ili je aferu izazvala jedna slučajna grešku u mjerenju.

Povećanu radioaktivnost izmjerili su stručnjaci Vinčine Laboratorije za zaštitu od zračenja, dok je u nalazu institucije Nuklearni objekti Srbije utvrđeno da radijacije nema. Vijest je ipak izazvala uznemirenost, piše Politika, pa su zaposleni Laboratorije za metale, čiji podrum je poplavljen, sazvali sastanak i pozvali direktora dr. Jovana Nedeljkovića. Dva tjedna kasnije, Upravni odbor Instituta za nuklearne znanosti zatražio je od direktora da u roku od dva mjeseca ispuni sve mjere zaštite i “pripremi plan za uklanjanje izvora ionizirajućeg zračenja, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada ”, piše list. I da odmah izvijesti u kakvom je stanju zgrada 14 u kojoj je do poplave bio smješten nuklearni materijal. U međuvremenu su u Vinči boravili stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iz Beča, piše Politika, ali ni oni se nisu izjašnjavali o navodnoj radioaktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:00