POVRATAK U PROŠLOST

ZA DVIJE GODINE ZAPLOVIT ĆE TITANIC II? Biti će gotovo identičan slavnom prethodniku, ali uz neke vrlo značajne promjene!

The ill-fated White Star liner RMS Titanic, which struck an iceberg and sank on her maiden voyage across the Atlantic. (Photo by Central Press/Getty Images)
 Central Press / Getty Images

Za dvije godine svjetskim oceanima trebala bi zaploviti replika legendarnog RMS Titanica, koji je potonuo 1912. godine u sjevernom Atlantiku nakon kobnog sudara s ledenjakom. Ova nova verzija, jednostavno nazvan Titanic II, projekt je australskog milijardera Clivea Palmera i njegove tvrtke Blue Star Line, piše britanski Independent.

Novi Titanic će izgledati praktički identično originalnom brodu, ali će biti četiri metra širi (za ukupnih 53 metra), dok će dužina broda biti 270 metara, a težina 56 000 registarskih tona. Za razliku od nesretnog prethodnika, njegov će trup biti zavaren, a ne učvršćen zakovicama, čime će se zadovoljiti moderni sigurnosni propisi. Svakako ključna razlika biti će u broju čamaca za spašavanje, kojih Titanic ni blizu nije imao dovoljno, zbog čega je usred njegova potonuća spašeno samo 706 putnika i članova posade, a utopilo se 1517.

Što se tiče kapaciteta, Titanic II primat će 2400 putnika i 900 članova posade koji će biti raspodijeljeni u 840 kabina na devet katova. Kao i na izvornom brodu, smještaj za putnike biti će organiziran u tri klase, dok će od luksuznijih detalja imati turske kupelji, teretane i bazen. Marketinški direktor Blue Star Linea, James McDonald, o ambicioznom, 500 milijuna eura teškom projektu je rekao:

- Novi Titanic imat će moderne procedure evakuacije, satelitske kontrole, digitalnu navigaciju i radarski sustav - sve stvari koje su normalne na brodu 21. stoljeća. Sami ćemo investirati u brod, ali imamo i mnogo zainteresiranih tvrtki iz Dubaija koje bi željele iskoristi mogućnosti koje se otvaraju ovim projektom. I bez brige, imamo pravo na ime i trademark Titanic II.

Prvo putovanje broda planirano je za 2018., a ono možda najbolje ocrtava promjenu svijeta u odnosu na vrijeme kada je plovio prvi Titanic. On se, naime, uputio iz Southamptona u New York, dok će "Dvojka" ploviti iz kineskog Jiangsua u Dubai.

No, treba napomenuti da cijeli projekt još uvijek nije siguran. Naime, poslovi Clivea Palmera, rudarskog magnata, nisu ni blizu toliko sjajni da bi mu omogućili da cijeli projekt provede sam, zbog čega radovi u kineskom brodogradilištu nisu još ni počeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:05