ISPOVIJEST AMERIKANKE

'ZALJUBILA SAM SE U CASTRA, A ONDA SAM GA POKUŠALA UBITI' Agentica CIA-e skrivala je otrov u kremi za lice

 Getty Images

Jedan muškarac bio je viši od drugih. Pitala sam ga tko je on. Nasmijao se i odgovorio: Ja sam Kuba. Zapovjednik Fidel Castro, prisjetila se 74-godišnja Marita Lorenz iz New Yorka.

Godinu dana kasnije živjela je na Kubi kao njegova ljubavnica. Kći njemačko-američkog kapetana kruzera ispričala je svoju nevjerojatnu priču u intervjuu za History Channel.

Iskrcavši se iz očeva kruzera u Havani 28. veljače 1959. godine dočekalo ih je izaslanstvo, među kojima i Castro.

- Imao je 33 godine, oči su mu sjajile. To je bilo to. Zaljubila sam se, ispričala je Marita. Nakon nekoliko dana vratila se u New York, a Fidel Castro izbombardirao ju je pozivima da se vrati na Kubu. Obećala je da će se vratiti i već nekoliko dana kasnije živjela je na 74. katu hotela Hilton u Havani.

Kada je počela živjeti u Havani kao Castrova ljubavnica, kontaktirala ju je CIA. Bila je 1960. godina kada je američka obavještajna agencija tražila od Martie Castro da otruje prvog čovjeka Kube.

Dva mjeseca nakon upoznavanja Castra bila je izvan sreće. Saznala je da je trudna, no njezina sreća nije dugo potrajala. U poodmakloj trudnoći se onesvijestila, a kada je došla sebi, liječnici su joj priopćili da je teško bolesna i da je izgubila bebu.

Morala je kući u New York na liječenje. Tamo su je u bolnici posjetili agenti CIA-e. Rekli su joj da je Castro organizirao njezin abortus u kasnijem stadiju trudnoće.

- Nisam vjerovala, no toliko su mi isprali mozak, da sam ostala slomljena srca, izjavila je za Radio Times.

Agenti CIA-e su je pokušali uvjeriti da Castro predstavlja opasnost za Ameriku.

- Rekli su mi: želimo da ga uništite, ispričala je Marita.

Pristala je. Dvostruki agent CIA-e Frank Sturgis, s kojim se susrela u Miamiju joj je objasnio: jednu kapljicu otrova sipaj u Castrovo piće.

Marita Lorenz bila je prestravljena strahujući od kubanskih carinika pa je otrov sakrila u kremu za lice. Kada se opet našla s Castrom u njegovu penthouseu u Hiltonu, pokušala je ubaciti tableticu u čašu vode.

Nije joj išlo. Za tabletu se zalijepila krema za lice i nikako ju nije mogla skinuti. Uspaničila se i pokušala ih baciti u toalet, no nikako nisu htjele nestati u odvodu. U tom trenutku ušao je Fidel.

Shvatio je Maritine namjere. Uzeo je oružje, dao joj pištolj u ruke i upitao ju: Jesi li me došla ubiti?

- Znao je da ja to ne bih mogla učiniti. Volio me i ja sam voljela njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:47