EKSTREMNO VRIJEME

Zapad Amerike poharala najveća tropska oluja u posljednje 84 godine, a sada se pojavio i novi problem

Kao da to nije bio dovoljan užas, Kaliforniju je ove nedjelje zatresao i srednje jaki potres od 5,1 prema Richteru, s epicentrom nedaleko grada Ojai
 MARIO TAMA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Zapadnu obalu SAD-a i Meksika ovaj je vikend poharala najveća tropska oluja u posljednje 84 godine - Hilary. Na poluotoku Baja California u Meksiku, uragan je odnio jedan ljudski život, a zbog ogromne količine padalina, cijelo područje bori se s velikim poplavama.

Hilary je meksičko-američku granicu prešla u nedjelju navečer, nakon čega se jug američke Kalifornije borio sa snažnim naletima vjetra i izuzetno jakim padalinama, koje su atipične za to, inače sušno podneblje. Iako je nakon dolaska u SAD oluja Hilary već značajno oslabjela od one snage od koje su meteorolozi inicijalno strahovali, intenzivne padaline koje je uragan donio Kaliforniji mogle bi doseći i do 25 centimetara, što znači da bi u samo 24 sata na tom podneblju mogla pasti godišnja količina padalina.

Središte oluje

- Riječ je o potencijalno najvećoj količini padalina dosad zabilježenoj na tom području - stoji u službenom upozorenju nadležnih tijela, uz napomenu kako je na snazi upozorenje od odrona, klizišta i poplava. Izdana su upozorenja i za tornado.

Središte oluje nalazilo se otprilike 16 kilometara jugoistočno od središta Los Angelesa, a vjetar koji je protutnjao tim gradom, procjenjivao se na oko 100 kilometara na sat.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom mobilizirao je sve raspoložive hitne službe i spasioce, koji su spremno čekali na terenu još od nedjelje ujutro prema lokalnom vremenu.

image
MARIO TAMA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
MARIO TAMA/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

The Associated Press javlja da su kalifornijske autoceste neprohodne zbog ogromne količine izuzetno skliskog blata, te da su prometnice od San Diega do Los Angelesa gotovo u potpunosti zakrčene deblima stabala koje je oluja iščupala. Kao da to nije bio dovoljan užas, Kaliforniju je ove nedjelje zatresao i srednje jaki potres od 5,1 prema Richteru, s epicentrom nedaleko grada Ojai. Iako on sam za sebe nije prouzročio veću materijalnu štetu te, nasreću, nije odnio niti jedan ljudski život, dodatno je uznemirio ionako preplašene građane. Seizmolozi su pokušali umiriti situaciju, podsjetivši kako je potres od 6,7 prema Richteru, koji je Kaliforniju zatresao 1994. godine, imao čak 125 puta veću energiju od ovog nedjeljnog, zbog čega su istaknuli kako ne treba nepotrebno dizati paniku.

Kolabrirao sustav 911

Nadležne službe nisu izdale upozorenje za tsunami, no uslijedilo je nekoliko naknadnih podrhtavanja, zbog čega je društvenim mrežama počela kolati krilatica "hurraquake" (uraganski potres, nap.a.).

Zbog ogromnog pritiska na broj hitne službe 911, kolabirao je sustav, zbog čega su građani pomoć mogli dobiti jedino direktnim kontaktiranjem lokalnih policijskih stanica ili vatrogasnih službi.

image
JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
NATIONAL PARK SERVICE/AFP

- Kada građane zamolimo da napuste određeno područje, najljepše ih molimo da to učine bespogovorno, jer smo se na taj korak odlučili na temelju pomno analiziranih meteoroloških najava i procjene rizika - poručio je građanima Kalifornije preko CNN-a Mike McClintock, šef vatrogasne postrojbe San Bernardino.

- Kada ignorirate naša pravodobna upozorenja i čekate da vam bujica pokuca na vrata, dajete nam više posla nego što nam treba u takvim, izvanrednim situacijama, što nepotrebno komplicira ionako tešku situaciju - objašnjava McClintock.

Požar kao prethodnica

Dodatno, priču komplicira i činjenica da se radi o područjima koja je nedavno poharala i vatrena stihija, što znači da je tlo vrlo otporno na vodu. Naime, voda koju bi u normalnim okolnostima zemlja apsorbirala, na zgarištima se odbija od tla kao od asfalta, čime drastično raste rizik od nastanka za život opasnih vodenih bujica.

Hilary bi tijekom ponedjeljka trebala prijeći granicu sa saveznom državom Nevadom, pustinjskom državom, u kojoj se također očekuju povijesne količine padalina.

- Vaši životi, ali i nekretnine, ovaj su ponedjeljak u velikoj opasnosti - stoji u službenom upozorenju Nacionalnog centra za uragane.

Guverner Nevade Joe Lombardo proglasio je izvanredno stanje.

image
JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP
image
JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

- Moja će administracija nastaviti predano surađivati sa službama na državnoj i federalnoj razini, kao i s lokalnim partnerima, kako bismo spriječili veće tragedije - rekao je Lombardo u službenom priopćenju.

Za to se vrijeme središnja Amerika nosi s podjednako opasnim toplotnim udarima. Živa u termometru u Teksasu mogla bi skočiti i do 40 stupnjeva Celzijusa, a meteorološka služba izdala je zasebna upozorenja i za Louisianu, Arkansas, Oklahomu, Kansas, Illinois, Iowu i Nebrasku.

- Primjećujemo nagli porast ekstremnih vremenskih epizoda, ne samo u njihovoj količini, već i u intenzitetu u kojem se pojavljuju - stoji u priopćenju dotične službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:21