BITKA PROTIV KONGRESA

'ZATVOR JE SUPROTNOST ONOME ŠTO MI ZAPRAVO JESMO' Obama se zavjetovao da će zatvoriti Guantanamo jer nije potreban

US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

Američki predsjednik Barack Obama zavjetovao se da će zatvoriti zloglasni vojni zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi, javlja BBC.

- Zatvor je suprotnost onome što mi zapravo jesmo i šteti američkom ugledu - kazao je Obama čija odluka dolazi uslijed rastućeg štrajka glađu tamošnjih zatvorenika.

Trenutno 100 od sveukupno 166 zatvorenika štrajka glađu.

Kongres je blokirao dosadašnje napore u zatvaranju zatvoreničke ustanove, no Obama je poručio da će obnoviti razgovore sa zakonodavstvom.

- Neučinkovit je, šteti našem međunarodnom ugledu, smanjuje suradnju naših saveznika na polju antiterorizma, ekstremistima služi kao alat za regrutiranje. Guantanamo se mora zatvoriti - kazao je Obama.

Također, Obama je dodao da je ključno shvatiti da Guantanamo nije potreban u ostvarivanju američke sigurnosti, te da je on problem koji će se pogoršati i "zagnojiti" ako ostane otvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:25