GOSPODAR METKA

‘Zavode ga i Peking i Moskva, a isto mora učiniti i Zapad! On stoji između mira i kaosa...‘

Čak i Biden koji je tvrdio da će ga učiniti izopćenikom - sada mu otvoreno udvara...

Nosač aviona USS Theodore Roosevelt u Arapskom zaljevu

 Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia/Sipa Usa/ddp Usa/profimedia

Kada se sigurnost i ljudska prava sukobe s ekonomskim interesima, nešto se mora dati. Pitanje je što?, piše britanski Telegraph. Sigurnost i ekonomski interesi su, u suštini, dvije strane iste medalje. Pretjerana ekonomska ovisnost o Kini sama po sebi predstavlja prijetnju po sigurnost. Umjesto toga, Britanija ali i čitav Zapad, zauzeli su se za pragmatizam umjesto za načela - priznajući da su ekonomske veze postale pretijesne da bi se Kinu efikasno odsjeklo.

Ugledni britanski list tako ističe primjer Rishija Sunaka. Britanski premijer, kada u svojim govorima spominje Kinu, ističe da je riječ o zemlji koja predstavlja ‘strateški izazov‘ - a ne izravnu prijetnju.

Pritom Britanija, kao i čitav Zapad, nastoji ‘umanjiti gospodarske rizike‘ diverzifikacijom opskrbnih lanaca.

No, Britanci ističu da je za to malo prekasno i ističu logičan primjer. Kina je već prilično okupirala tržište baterija. ‘Ako želimo da energetska tranzicija funkcionira kako je planirano, za sada se moramo oslanjati na Kinu da bi se to dogodilo‘, zaključuju. Kinezi, s druge strane, traže jednosmjernu ulicu, a ne simbiotski odnos koji bi trebao biti u srcu obostrano korisne trgovine.

Xi Jinping je u globalnoj akciji da privuče što više nacija dalje od Zapada i u orbitu Pekinga. Ti su napori uglavnom usmjereni na ono što je, navode Britanci, postalo poznato kao Globalni jug, skup uglavnom zemalja južne hemisfere koje se već desetljećima ‘mariniraju‘ u stalnom osjećaju nezadovoljstva zbog europskog kolonijalizma.

No, kako navodi Telegraph, nije riječ samo o siromašnim zemljama. Kina se čvrsto fiksirala na gotovo sve dobavljače sirovina koje pokreču svijet. Jedna od takvih je Saudijska Arabija koja je do prije samo 5 godina bila općenito smatrana saveznikom Zapada. Od brutalne likvidacije Jamala Khashoggija, novinara Washington Posta, odnosi su izrazito hladni

Britanci ovdje ulaze na izrazito tanak led: ‘Ako želimo osuditi Kinu zbog kršenja ljudskih prava, isto se mora primijeniti i na Saudijsku Arabiju. Ali trebamo li doista napustiti kuću Saud i prepustiti je zagrljaju Kine - koja je već najveći investitor u Saudijskoj Arabiji? To bi bilo krajnje nemarno!‘, piše Telegraph.

S druge strane, čini se da je Mohammed Bin Salman itekako odlučan iskoristiti ovu zapadnjačku paniku. Abu Rasasa, ili ‘Gospodar metka‘, kako ga zovu Saudijci, ne vidi razloga zašto bi pridruživanje BRICS-u trebalo narušiti odnose sa zemljama G7.

Saudijska Arabija se prijavila i pozvana je da se pridruži BRICS-u, ali to još nije formalno učinila. To ovisi o odredbama i uvjetima, koji još nisu dogovoreni, inzistiraju saudijski izvori. Dakle, dok se Saudijci udvaraju drugim autokracijama u svijetu, jedno oko je još uvijek čvrsto usredotočeno na držanje koraka sa Zapadom. Osnovni je motiv, naravno, privlačenje ulaganja iz Europe i SAD-a za grandiozne razvojne ciljeve saudijskog princa.

Mnogi apologeti na Zapadu, mnogi utjecajni akteri političkih elita, sada slijede narativ da se samo predanim političkim angažmanom od Saudijske Arabije može učiniti silu dobra. Nije se teško sjetiti da se nekoć jednako razmišljalo i o Kini - da će integracijom u zapadnjački trgovački sustav, Kina s vremenom postati sličnija Zapadu. To se nikada nije dogodilo.

Joe Biden, koji je tijekom predizborne kampanje tvrdio da bi od Bin Salmana učinio međunarodnog izopćenika, sada mu se otvoreno udvara. Macron široko rasprostire crvenih tepih, a jednaka dobrodošlica Bin Salmana uskoro čeka i u Britaniji. Jedna od stvari koje će Bin Salman zatražiti od Londona jest i uključivanje u program borbenih zrakoplova sljedeće generacije. Riječ je o tzv. Tempestu, u kojem, uz Britance, sudjeluju i Talijani i Japanci.

U tom će se pogledu Britanci i Talijani, a pogotovo Japanci, naći u škripcu. Ovakvi skupi vojni programi trebaju izvozna tržišta da bi bili održivi. Jedino tržište koje bi moglo kupiti ovakve moderne avione je ono u naftom bogatim zemljama Zaljeva. Postojeći partneri možda neće imati izbora nego prihvatiti ovakvu ponudu Bin Salmana. Ponavljamo, čak i Japan koji ima opravdane strahove da bi tehnologija koja stoji iza Tempesta mogla procuriti u Kinu.

Do sada je Saudijska Arabija bila relativno pouzdan saveznik zapadnih sila na Bliskom istoku. Zbog sigurnosnih, ali i ekonomskih razloga, važno je da tako i ostane, zaključuje britanski Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37